Параграф22 Daily

§22 Новини

Тройно по-скъпа „Гражданска отговорност” за нарушителите на Правилника

Тройно по-скъпа "Гражданска отговорност" за нарушителите на пътя предвиждат повечето застрахователни компании.
Цената на задължителната полица ще зависи от това дали водачът е предизвикал произшествие, или не. Цената на полицата ще зависи от броя на пътните инциденти през последната година, както и къде са предизвикани - у нас или в чужбина. Най-често обаче при регистрирани нарушения „Гражданска отговорност" ще ни струва с между 50 и 100% по-скъпо. Повече ще плащат и шофьорите с малък стаж зад волана, както и тези, които карат в големите градове, където рискът от катастрофи е по-голям. При младите зад волана застраховката също ще струва повече - с между 50 и 100%. Така например в една от компаниите за водачите до 20 години полицата ще достигне 600 лева.

Надценка ще има и за шофьори, които карат предимно в чужбина, а заради проблема с румънските шофьори, които регистрират колите си у нас, русенци също плащат по-скъпа застраховка. По-солено ще плащат за "Гражданска отговорност" и собствениците на коли под наем, таксита и учебни автомобили.

Засега при повечето застрахователи цените на задължителната полица остават непроменени от миналата година. Ако се стигне до поскъпване от Нова година, то ще е до 5%, прогнозират от бранша. Така за среден клас автомобили - до 1800 кубика, цената ще се движи около 180 лева.

Сериозен скок не се очаква и при каското, въпреки огромните щети от природни бедствия, които застрахователите покриха през тази година.

Facebook logo
Бъдете с нас и във