Параграф22 Daily

§22 Новини

Тръгна скандално дело срещу ислямисти

Дело срещу 13 души обвинени в разпространение на радикален ислям започна в пазарджишкия окръжен съд. Пред сградата на съда се бяха събрали над 300 души, които искаха да бъдат допуснати до съдебната зала. Съдебната охрана е допуснала само малка част от тях в сградата на съда, което е довело до сериозни конфликти.


Съдията вече даде ход на делото, а прокуратурата прочете какви обвинения са повдигнати срещу подсъдимите. Срещу Саид Мехмед Мутлу, Абдуллах Мустафа Салих, Ахмед Ахмед, Неджми Дъбов, Хайри Шерифов, Байрам Ушев, Ахмед Абдурахманов, Изет Джалев, Мохамед Камбер, Юсуф Горелски, Найме Горелска, Али Хайраддин и Али Ходжа са повдигнати обвинения за проповядване на антидемократична идеология, налагане на шериатската държава, проповядване на омраза на религиозна основа.


Повдигнати са обвинения за ръководене и членуване в нерегистрираната по закон в страната ни организация Ал-Уакф ал-ислями - клон на едноименната саудитска фондация, действала в областите Смолян, Благоевград и Пазарджик. Всички подсъдими присъстват в залата съ своите адвокати.Един от обвиняемите Ахмед Ахмед е осъждан за проповядване на антидемократична идеология, насилствено изменяне на обществения и държавен ред, проповядване и подбуждане към национална вражда и разпалване на расова омраза. Като ръководител на група Ахмед Ахмед беше задържан заедно с още четирима членове на радикалната ислямистка организация Държавата на Халифат през 2003-та година.

Facebook logo
Бъдете с нас и във