Параграф22 Daily

§22 Новини

Тръгва дело в Кейптаун за екстрадицията на Добросав Гаврич, убиецът на Аркан

Убиецът на прословутия Желко Ражнятович- Аркан, лидер на паравоенната сръбска формация "Доброволческа гвардия", известна повече като "Тигрите на Аркан", най-вероятно ще бъде екстрадиран в края на лятото в Сърбия. Добросав Гаврич, който е осъден на 35 години затвор за убийството на Аркан, в момента се намира в южноафриканския град Кейптаун.

Тази седмица Гаврич се яви в съда в Кейптаун, опитвайки се да отложи екстрадицията си в Сърбия. Пред съда той се яви, подпирайки се с бастун. Заседанието обаче е било отложено заради процедурни грешки. Това ще даде възможност на прокуратурата и защитата да обсъдят наличните факти за дейността на Гаврич в страната. Сърбинът е бил откаран отново в затвора, а следващото заседание във връзка с неговата екстрадиция е насрочено за 19 юли.

Добросав Гаврич избяга от Сърбия през 2006-а - шест години след като на 15 януари 2000 г. в белградския хотел "Интернационал" простреля смъртоносно  Желко Ражнятович- Аркан. Бившият служител на криминалната полиция, който изпълнявал задачи по охрана на масови мероприятия и охрана на VIP-ове, беше арестуван скоро след покушението заедно със съучастниците си Милан Джуричич и Драган Николич. През 2006 г. обаче бяга от Сърбия и се озовава чак в ЮАР, където неговите следи се губят.

Оказва се, че и в ЮАР убиецът на Аркан продължава да се занимава с престъпна дейност. Той се издига в йерархията на тамошната мафия и става личен шофьор и бодигард на боса на южноафриканската мафия Сирил Бик.

Около самоличността на сърбина за първи път след разстрела на Аркан се разшумя през 2011 година. Всъщност дотогава той се е подвизавал в Кейптаун под името Саша Ковачевич. В края на март 2011 г. Гаврич-Ковачевич става непосредствен свидетел на разстрела на Сирил Бик и е разпитан от полицията. Тъй като е бил свидетел, Ковачевич е бил освободен, но по-късно е бил арестуван за притежание на кокаин. Тогава по време на разпитите му истинската му самоличност е била установена и Гаврич е бил задържан. А по-късно е получена официална информация от Сърбия, че Добросав Гаврич има присъда от 35 години затвор за убийството на Аркан. 

Междувременно Гаврич подал молба за политическо убежище в ЮАР, като в молбата си отрекъл, че има нещо общо с разстрела на лидера на "Тигрите на Аркан". "Аз присъствах по същото време в хотел "Интернационал", но не съм убил Аркан", пише Гаврич. "В Белград дойдох да празнувам сръбската Нова година с приятели и в хотела се срещнах с моя приятел Милан Джуричич. В лоби бара видях Аркан, но само това. После започна стрелбата и аз побягнах към вратата. Бях пронизан от куршум в гърба, който мина близо до гръбнака и ми причини сериозни наранявания. Не знам кой е стрелял, но Милан и други приятели ме отведоха в болницата в Лозница. Там на легло бях арестуван и под силна полицейска охрана бях прехвърлен в затвора. Само Слободан Милошевич имаше власт да премахне Аркан", твърди в искането си Гаврич.

Молбата за убежище обаче е била отхвърлена. Гаврич подал още две, но и  те не са били приети. По време на престоя му в затвора в ЮАР е постъпило и искане от Сърбия за неговата екстрадиция. Разглеждането на молбите му за убежище отложили екстрадицията. Гаврич продължил да настоява пред властите в Кейптаун, че е бил политически преследван в Сърбия и се страхува за живота си.

Оказва се, че подслон в ЮАР е намерил и неговият авер Милан Джуричич, също посочен за съучастник в убийството на Аркан. Кога и как той се озовал в Йоханесбург, не е известно, но за последно името му се чу на 25 април 2018 година. Тогава Милан Джуричич- Мики, вторият заподозрян за разстрела на Аркан, бе направен на решето с автоматичен откос в колата си, която била спряла на светофар в Йоханесбург. До автомобила му спрял друг, от който изскочили двама маскирани и въоръжени с автомати килъри. Мики бил прострелян в гърдите и шията и починал на място от раните си.

Facebook logo
Бъдете с нас и във