Параграф22 Daily

§22 Новини

Тръмп номинира Ейми Кони Барет за върховен съдия

Американският президент Доналд Тръмп номинира консервативния съдия Ейми Кони Барет за член на Върховния съд. При представянето й в Розовата градина на Белия дом, Тръмп я описа като "жена с несравними постижения" и я нарече "звезден учен и съдия" с "непоколебима лоялност към конституцията".

От своя страна съдия Барет каза: “Напълно разбирам, че това е важно решение за един президент. И ако сенатът ми направи честта да ме одобри, обещавам да изпълнявам отговорностите, свързани с тази работа по най-добрия начин. Обичам САЩ и Конституцията на страната“.

Номинацията на дългогодишната съдийка и майка на седем деца не е изненадваща, коментира ВВС. Тръмп, който като действащ президент прави предложенията, казал веднъж, че „я пазел“ за този момент: когато възрастната Рут Бейдър Гинсбърг умира и се освобождава място в 9-членния Върховен съд. На държавния глава му отне малко повече от седмица да номинира 48-годишната Барет, което е шанс за него да наклони още повече надясно съда, който има последната дума при евентуално оспорване на резултата от президентските избори.

Правните ѝ мнения и забележки за абортите и гей-браковете са я направили популярна сред религиозната десница, но и спечелиха и критики от либералите. Като ревностна католичка Барет невендъж е настоявала, че вярата не компрометира работата ѝ.

Барет живее в Саут Бенд, щата Индиана, със съпруга си, който е бивш федерален прокурор, а понастоящем работи в частна фирма. Двамата имат седем деца, включително две осиновени от Хаити. Самата тя в семейството си е била най-голямото от седем деца. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във