Параграф22 Daily

§22 Новини

Турция желае по-малка зависимост от НАТО

Турция инвестира в отбранителната индустрия и разширява производството на военна техника, за да бъде по-малко зависима от партньорите в Северноатлантическия алианс и да заобиколи санкциите, наложени срещу Анкара като по този начин да изпрати "сигнал“ до съюзниците от НАТО, пише в анализ "Business Insider”, цитиран от БГНЕС. През юни турският флот тества противокорабната крилата ракета (ASM) "Атмака“ (Ястреб). Тя се изстрелва от най-новия корвет от клас Ada TCG Kınalıada, който също се произвежда от местни корабостроители. "Атмака" ще замени американските противокорабни ракети "Харпун" в турската армия. 

През последните години Анкара засили усилията си за производство на оръжия: оръдия, ракети, танкове и военни кораби. Това й позволи да стане по-самостоятелна в отбранителната индустрия, а също така превърна страната в износител на оръжия. Турция отдавна притежава голяма и относително мощна военно-промишлена база, която й позволява да произвежда различни оръжия за пехота по лиценза на чуждестранни производители.

Това е една от няколкото държави, които имат разрешение да сглобяват изтребители F-16. Анкара се е съсредоточила върху развитието на собствена военна техника поради санкциите, наложени й от партньорите й в Северноатлантическия алианс. Турция изгражда възможностите на армията си заради много по-силна страна в съседство - Русия, която отстоява своето влияние в Черно море. Това се улеснява и от факта, че Вашингтон изключи Анкара от програмата за производство на изтребители от пето поколение F-35, а Берлин не желае да модернизира турския парк от танкове Leopard 2. Именно споровете със съседите и съюзниците от НАТО накараха Анкара да мисли, че турските решения на някои проблеми, свързани с военно-индустриалния комплекс, могат да бъдат намерени самостоятелно.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във