Параграф22 Daily

§22 Новини

Турските власти с нов удар по медии и банка

Истанбулската прокуратура внесе обвинителен акт срещу собственика на „Доган Холдинг” и срещу председателя на борда на директорите на „Ишбанк”, като те ще бъдат съдени за контрабанда на горива, предаде „Ройтерс”, като се позова на турски проправителствени вестници. Държавното обвинение иска 23 години лишаване от свобода за Айдън Доган, чийто холдинг притежава най-голямата медийна група в страната. В нея влизат влиятелният вестник „Хюриет”, телевизиите CNN Turk и Kanal D.

Случаят датира от времето, когато двете юридически лица са били акционери в дистрибутора на горива „Петрол Офиси”, придобит от OMV през 2010 г. Според прокуратурата, босът на „Ишбанк” Ерсин Озинче е финансирал престъпна група, която е внасяла незаконно бензин между 2001 г. и 2007 г. Смазаният от Ердоган вестник "Заман" вече е проправителствен. Президентът е на първа страница, обемът на изданието рязко се е свил.

На този етап от „Доган Холдинг” и „Ишбанк” няма официален коментар. Банката е най-голямата по размер на дадени кредити в Турция. 28% от нея са собственост на опозиционната Републиканска народна партия. През януари съветник на президента Ердоган призова тя да бъде национализирана.

„Доган Медия Груп” беше разследвана през миналата година за „терористична пропаганда”. През 2009 г. тя беше глобена с около 2 млн. евро за неплатени данъци, като мнозина видяха в това опит да бъде смазана независимата журналистика в страната.

По-рано през този месец държавата пое контрола над най-масовия турски вестник – „Заман”. В резултат, от опозиционен, той стана открито проправителствен, а тиражът му се срина.

Facebook logo
Бъдете с нас и във