Параграф22 Weekly

§22 Новини

Тв водеща обвини Кремъл и напусна в ефир

Американската журналистка Лиз Уол от руския англоезичен тв канал Russia Today подаде оставка в ефир в знак на протест срещу политиката на Кремъл в Украйна. Каналът излъчва от Вашингтон.


Лиз Уол обясни на зрителите, че не може да работи повече за канал, финансиран от руското правителство и подкрепящ действията на президента Владимир Путин в Украйна, съобщи БТА.


"Като журналист в тази телевизия срещнах много етични и морални предизвикателства, специално заради факта, че съм внучка на бежанци от Унгарската революция, дошли по ирония в Русия, за да избягат от руската армия. Майка ми вижда всеки ден мелачката на бедността, имам огромен късмет да съм отраснала в САЩ. Дъщеря съм на ветеран, приятелят ми е медик във военна база, където всеки ден вижда с очите си цената, която хората плащат за тази страна. Това е причината да не мога да бъде повече част от телевизия, захранвана от руското правителство", заяви водещата.


Междувременно стана ясно, че руската телевизия няма да санкционира водещата Аби Мартин, която в предаването си на 3 март направи емоционално изявление и осъди руската военна намеса в Украйна.


"Това, което Русия направи, е погрешно", каза тогава в ефир журналистката.


ТВ каналът обяви, че няма намерение да уволнява Мартин, тъй като не държи в подчинение своите служители и те са свободни да изразяват мнението си.


Russia Today е първият англоезичен руски канал, базиран в САЩ и Москва, и разполагащ с кореспондентски бюра в 19 държави. Много от водещите и репортерите не са руснаци.

Facebook logo
Бъдете с нас и във