Параграф22 Daily

§22 Новини

ТV7 поиска от СГС несъстоятелност, обяви официално медията

Ръководството на ТV7 и ББТ е поискало от Софийския градски съд (СГС) откриване на производство по несъстоятелност съгласно разпоредбите на Търговския закон, посочва се в съобщение на ръководството на телевизиите, изпратено до медиите.


Причината са забавени плащания към доставчици след блокирането на сметките й в Корпоративна търговска банка (КТБ). Новината идва, след като част от кредиторите (сред които е известно, че е и продуцентската компания "Ноу фрейм медия България" АД на Николай Бареков - б.р.) внесоха в СГС молба за откриване на производство по несъстоятелност заради големи дългове на телевизията.


В съобщението се уточнява, че към настоящия момент тази процедура по никакъв начин няма да засегне работата на телевизиите от медийната група и излъчването на телевизионния сигнал. То е подписано от името на ръководството на TV7 и BBT. Последната вече не съществува, като на нейно място се излъчва новинарският канал NEWS7.


"Това е сложна и дълга юридическа процедура, в хода на която ще се установи реалната възможност на ТV7 и ББТ да се разплащат с действителните си кредитори, както и състоянието им на платежоспособност. Това действие на практика защитава телевизиите от недействителни претенции на кредитори", посочва се в съобщението.


„Повечето от кредиторите на компаниите приеха предложението на двете телевизии за отсрочване на дължимите плащания или временно спиране изпълнението на действащи договори. Малка част от кредиторите (доставчици на телевизията) обаче предприеха крайни законови действия и подадоха молба до Софийски градски съд с искане за откриване на производство по несъстоятелност“, посочват от ръководството на телевизиите.


Очаква се делото да бъде образувано още до края на днешния ден и в срок от три месеца съдът да се произнесе дали е констатирана неплатежоспособност.


„Към настоящия момент тази процедура по никакъв начин няма да засегне нормалния производствен процес на двете телевизии и излъчването на телевизионния сигнал“, допълват от ръководството на медиите.


От медиите обясняват, че заради събитията около Корпоративна търговска банка (КТБ), която е основна обслужваща банка за ТV7 и ББТ, са били забавени плащания към различни доставчици.


През миналата седмица компанията "Ноу фрейм медия България" АД поиска TV7 да бъде обявена в несъстоятелност. Днес едноличният собственик на капитала на компанията Николай Бареков обяви пред bTV, че очаква до дни „да получи достъп“ до TV7, за да си получи парите, които телевизията му дължи. По думите му става въпрос за няколко милиона лева.


Facebook logo
Бъдете с нас и във