Параграф22 Daily

§22 Новини

Творци искат промяна на Закона за авторското право заради интернет-пиратство

Организации от творческия сектор предлагат промяна на Закона за авторското право и сродните му права заради множеството случаи на нарушаването на авторски права в интернет. Предлага се доставчикът на интернет да блокира сайт, доставящ съдържание с нарушени авторски права.

Мярката се иска от почти всички организации, които се занимават с авторски права. Сред тях са такива, представляващи интересите на писатели, преводачи, автори, композитори, музикални и филмови продуценти, артисти-изпълнители, сценаристи и режисьори.

Предложението ще реши един от проблемите на носителите на права, смята Петя Точарова, юрист и изпълнителен директор на Българската асоциация на музикалните продуценти.  

В момента законодателството урежда възможността за търсене на отговорност от самия сайт нарушител, но в много от случаите тези сайтове не са базирани в България и е изключително сложно да бъдат спрени, коментира Точарова.

"Или пък не може въобще да се открие кой е операторът, който стои зад даден сайт. Възможностите на правоносителите са много ограничени от тази гледна точка." 

Петя Точарова припомня, че има решение на Съда на Европейския съюз, което определя, че подобно блокиране на достъп до сайтове, нарушаващи авторски и сродни права, не е в противоречие с основните права на потребителите (свобода на информацията), нито с основните права на доставчиците на интернет свързаност (свободата на стопанска инициатива). Затова е сигурна, че практики, които са присъщи за европейските държави, ще бъдат приложими и у нас.

Писмото е изпратено до Комисията по конституционни и правни въпроси към Народното събрание.

Facebook logo
Бъдете с нас и във