Параграф22 Daily

§22 Новини

Твърденията на Австрия за 75 000 мигранти, дошли от нас, са неоснователни

Твърденията на Австрия, че основният наплив на мигранти, който стига дотам, минава през България, са неоснователни - това заяви в интервю заместник-вътрешният министър Моника Димитрова-Бийчър. "В последните заседания на тема миграция, на които се коментираха маршрутите на бежанците, в които участваше и министър Иван Демерджиев, България не бе спомената като маршрут. И затова бяхме изненадани, когато Австрия каза, че основният наплив, който стига до тях, минава през България. Твърденията им са неоснователни, защото през България идват мигранти най-вече от Афганистан и Ирак, но не и от Бурунди и Индия. Тези, които отиват в Австрия, не минават през България, минават през Сърбия", заяви тя.

Според зам-шефа на МВР, мигрантите, които минават през нас, са регистрирани, знае се откъде са влезли. Няма как да не са регистрирани, а след това да бъдат настанявани където и да било, изтъкна Моника Димитрова-Бийчър.

Ключов проект за МВР по Плана за възстановяване устойчивост е въвеждането на системата „Тетра“. Това е радио-релейна система, която покрива определена честотна мрежа, за да си комуникират служителите на национално ниво. Системата също така ще осигурява и българо-турската граница, като МВР и Министерството на отбраната ще могат да комуникират помежду си. Системата ще покрива територията, като комуникацията се осъществява с тетра телефони. Системата е необходима, защото в момента по границата има места, в които няма обхват, разкри Бийчър.

От първият транш по Плана в размер на 2,7 млрд. лева, за системата „Тетра“ се очакват около 110 млн. лева.

МВР е предприело мерки и срещу зачестилите гонки с трафиканти по магистралите и пътищата у нас. Изпълнена е обществена поръчка за доставянето на ленти шипове, с които служителите на МВР ще се противопоставят на агресивните водачи на пътя. Министерството вече е получило 1200 нови ленти.

„Просто досега не е било обърнато внимание на този въпрос. Няма твърде скъпи неща за полицията, ако говорим за цена, защото те са с цел да се спасяват животи – както на служителите на МВР, така и на гражданите. Въпросните ленти с шипове, които бяха налични, са рециклирани, а имаме и 1200 броя нови“, добави тя.

Facebook logo
Бъдете с нас и във