Параграф22 Daily

§22 Новини

Twitter и Facebook в сряда ограничиха разпространението на материал на New York Pos за аферата "Burisma"

Twitter и Facebook в сряда ограничиха разпространението на материали на New York Post в своите платформи относно кандидата за президент на Демократическата партия Джо Байдън и синът му Хънтър. Статията предоставя кореспонденция по имейл между Хънтър Байдън и Вадим Пожарски, съветник на ръководството на украинската газова компания Burisma. Едно от писмата е от 17 април 2015 г. и е изпратено до Хънтър Байдън една година след като е включен в борда на Бурисма. Пожарски в това писмо благодари на Хънтър Байдън за поканата във Вашингтон и възможността да се срещне с баща му, който по това време беше вицепрезидент. В друго съобщение от май 2014 г. Пожарски иска съвет от Байдън-младши как неговото влияние може да се използва „от името на Буризма“.

Хънтър Байдън беше член на борда на Burisma от 2014 до 2019 г., а баща му през 2016 г., докато беше вицепрезидент на САЩ, предизвика освобождаването на  украинския генерален прокурор Виктор Шокин, който започна разследване за дейността на тази украинска компания. Шокин е уволнен и разследването на Бурисма е спряно. През февруари 2020 г. Държавното бюро за разследване на Украйна образува наказателно дело по жалба на Шокин за предполагаема намеса в работата му от Джо Байдън.

Настоящият президент на САЩ Доналд Тръмп, в светлината на публикацията на New York Post, обвини Байдън в лъжа и тежка корупция. Според републиканеца „многократните изказвания на Байдън, че никога не е говорил с Хънтър за бизнес връзките му, са лъжа“. Тръмп нарече Байдън „корумпиран политик, който не може да претендира за поста президент“.

Републиканците също така подложиха на жестока критика „Туитър“ за ограничаването на разпространението на материала.

Facebook logo
Бъдете с нас и във