Параграф22 Weekly

§22 Новини

Twitter може да предсказва криминални деяния

Нюйоркската полиция скоро може да започне да използва туитове, за да предсказва престъпления. Макар да изглежда като част от научно-фантастичен филм, в действителност технологията се базира на много повече математика, отколкото метафизика, пише Motherboard, цитиран от "Фокус".


Създателят й, д-р Матю Гребър от Университета на Вирджиния в САЩ, е използвал както стари, така и нови техники. В момента редица полицейски управления следят "горещите" точки в интернет за криминална активност. Този подход включва съчетаването на данни за извършени в миналото престъпления, географско местоположение и функция за изчисляване на възможността за извършване на престъпления в бъдеще.


Методът на д-р Гребър е сходен, но се базира на данни и думи от интернет реалността. Системата проследява връзката между темите на разговор в социалната мрежа и какво се случва след това.


Алгоритъмът на Гребър търси използването на определени думи и може да даде индикация за извършването на престъпление в даден район.


"Можем да следим как хората си говорят за това, че ще излязат навън, ще се напият, ще отидат на бар, на спортни събития и т.н. - знаем, че този вид дейности имат връзка с престъпленията, това е, коeто моделът улавя", обяснява ученият.


Гребър и екипът му създават виртуална карта с данните, събрани от Twitter, благодарение на GPS тагове. На картата могат да се видят потенциално критичните точки, където може да се извърши престъпление.

Facebook logo
Бъдете с нас и във