Параграф22 Daily

§22 Новини

У нас е така: Половинчати мерки и половинчати тулупи

Чакаме Гергьовден, за да разхлабим мерките. Същите тия мерки, дето от държавния апарат редовно ни обясняват, че са най-хлабави. И е така. В Турция и Сърбия ги затваряха по домовете. При нас всеки извадил си декларация лети по пътищата родни. Иначе - имаме мерки. Ама половинчати.

Покрай Великден затворихме София. Ама половинчато. Който можа - се измъкна преди голямото затваряне. Други извадиха нотариални актове, декларации и тръгнаха да носят лекарства. Или да претакат зелето насред пролет. Както някои поднасят къде на шега, къде - наистина - толкова години столичани се гордеят, че са от София, а сега се кълнат, че са от село.

Половинчато слагахме маски. Ха - задължително, ха - с гратисен срок, ха - само в закрити пространства. На българинът, който и без това не обича акъл да му дават, толкова му и трябваше. Вече почти не се виждат хора с маски в затворените пространства, включително и служители в магазините вече не носят. Очевидно сме развили някакъв имунитет без да разбера. Ама аз така и не разбрах, че пика, който чаках, както жена не съм чакал, взел, че дошъл, минал и заминал…Нищо, ще чакаме следващия.

И границите уж щяхме да затваряме, ама всъщност казаха, че било само за чужденци. На нашенци разчитат, че ще си спазват карантината. Сигурно нещо се бърка по веригата, щото от щаба все обясняват, че завърнали се българи носят вируса. Най-интересни бяха ония от Хасково, дето още в Нидерландия разбрали, че кашлят лошо, ама решили да се приберат все пак. Та въведохме едни половинчати мерки, ама се сетихме, че иде Байрам, та решихме да възпрем българските турци, да не се прибират за баклавата.

А гражданите питаха - добре, защо от целия свят се прибират безпроблемно, а мен ме спират на изхода на града и не ме пускат? И аз дворче имам да нагледам, па и зеле не само столичани претакат. Или, ако трябва да сме сериозни, болни роднини имат доста хора, които все още живеят и тук, в нашата мила татковина. Въпросът е интересен, а отговорът - половинчат. Като мерките.

И с пазарите решихме проблема половинчато - затваряхме, отваряхме, пак затваряхме… А големи магазини въведоха половинчат пропускателен режим. Уж се влиза контролирано, а вътре десет души се скупчили върху промоционалните ягоди от Нова Зеландия.

Дори и Генерала го свалиха половинчато, след като в Интернет вече заваляха молби поне хороскопа сутрин да чете, че вече свикнахме с него. Сега ще се появява всеки четвъртък. Или – и когато се наложи.

Всичко е половинчато у нас. Дори и тулупите. Всеки нормален тулуп спи по цял ден, а само у нас - до обяд.

Мариян Иванов - БНР Бургас

Facebook logo
Бъдете с нас и във