Параграф22 Daily

§22 Новини

Убиец обжалва 18-годишна присъда, дадоха му доживотна

Бургаският апелативен съд отмени наложената на убиец 18 годишна присъда и го осъди на доживотен затвор, съобщават от пресслужбата на регионалната магистратура. Подсъдимият Мариан Димитров трябва да излежи присъдата си при първоначален специален режим.

Димитров е признат за виновен от въззивния съд за това, че на 22 декември 2012 г. в Ямбол е отнел 1400 лв. от възрастна жена, като е използвал сила и я е убил. Извършителят е осъден да заплати на сина на пострадалата обезщетение за причинени неимуществени вреди в размер на 60 000 лв. зедно със законната лихва.

Делото стигнало в Апелативния съд след протест на Окръжната прокуратура в Ямбол и по жалба на подсъдимия срещу произнесената от първоинстанционния съд на 20 януари тази година осъдителна присъда. С нея Мариан Димитров е признат за виновен в умишлено убийство и кражба. Тогава съдът го оправдава по повдигнатото му обвинение за грабеж, придружен с убийство.

Представителят на Апелативна прокуратура Бургас пледира, че адекватната оценка на фактите по делото води до извода, че Димитров е автор на деянието, за което му е повдигнато обвинение - грабеж, придружен с убийство. Именно на базата на това държавното обвинение поиска да бъде отменена първоинстанционната присъда и да бъде постановена нова. Апелативният прокурор настоя за доживотен затвор.

Частният обвинител и граждански ищец по делото поиска въззивният съд да отхвърли жалбата на подсъдимия и уважи протеста на първоинстанционната прокуратура. Защитата на Димитров пледира той да бъде оправдан или делото да бъде върнато на досъдебната фаза.

Подсъдимият Димитров не се признава за виновен и обясни, че е общувал с възрастната жена и при нужда, можел да поиска пари от нея. Той поиска делото да бъде върнато за ново разследване, за да се намери истинският убиец.

Присъдата на Апелативен съд-Бургас подлежи на обжалване и протест пред Върховния касационен съд, уточняват от съда.

Facebook logo
Бъдете с нас и във