Параграф22 Weekly

§22 Новини

Убиецът от Джебел си купил маратонки и GSM с откраднатото

Осемнадесетгодишният Мерт Мехмед, който уби жестоко 24-годишна жена и 7-годишната й дъщеря в Джебел, е откраднал 250-300 лв. и с тях  си е купил маратонки и мобилен телефон.


Окръжният прокурор на Кърджали Светлозар Лазаров заяви на пресконференция, че ще поиска доживотен затвор за младежа, съобщиха местните медии "Арда Нюз" и "Родопи 24".


В събота 24-годишната Джейлян Юсуф и 7-годишната й дъщеря Джейда бяха намерени мъртви в жилището им в Джебел. Двете имаха многобройни прободни и порезни рани по телата. Установено бе, че майката и детето са убити няколко дни по-рано.


В неделя криминалистите задържаха 18-годишният ученик Мерт Мехмед. Той бе привлечен като обвиняем за умишлено умъртвяване на повече от едно лице, едното от които малолетно, като деянието е извършено с особена жестокост. Законът предвижда три наказателни възможности - затвор от 15 до 20 г., доживотен затвор и доживотен затвор без право на замяна.


Мерт бил едното от двете оперативно интересни лица, до които полицията е стигнала след разпит на 11 души. Другият е бившият съпруг на убитата Джейлян.


Окръжният прокурор на Кърджали разказа, че младежът е откраднал между 250 и 300 лева от портмонето на Джейлян Юсуф. На следващия ден Мерт излязъл на пазар с майка си, като си купил маратонки, мобилен телефон и нова sim-карта.


По думите на Светлозар Лазаров - най-важната улика - окървавената брадва, била намерена от криминалистите в жилището на ученика. Тя била скрита зад гардероб.


По-късно Мерт Мехмед направил пълни самопризнания, като посочил, че е изпрал кървавите дрехи, с които е бил облечен. При задържането му освен характерните охлузвания, причинени от прескачането на балкона, полицаите се натъкнали и на пакет марихуана.


"Ужасен съм от това престъпление и от абсолютното незачитане на човешкия живот. Невъзможно е превъзпитанието на такъв човек и смущаващото е, че не видях в очите на извършителя на това жестоко убийство, желание да преосмисли стореното", каза директорът на Областната дирекция на МВР в Кърджали Петко Деведжиев.


Той и окръжният прокурор бяха категорични, че в досегашната си практика не са били свидетели на такава брутална жестокост.


18-годишният Мерт е извършил двойното убийство, докато е изтърпявал присъда - 6 месеца пробация за кражба на цигари, дъвки и др. стоки на стойност близо 1400 лева.


Срещу него има и други пет досъдебни производства за кражби. Очаква се до края на деня Окръжната прокуратура да внесе в съда в Кърджали искане за постоянна мярка за неотклонение "задържане под стража". По случая са назначени множество експертизи, чиито резултати трябва да бъдат готови до месец.

Facebook logo
Бъдете с нас и във