Параграф22 Weekly

§22 Новини

Убиха френска журналистка в ЦАР

Френската журналистка Камий Льопаж е била убита, докато е работила по репортаж в Централноафриканската република (ЦАР), предадоха световните агенции, позовавайки се на съобщение от Елисейския дворец.


Трупът на 26-годишната жена, която е и фоторепортер, е бил открит по време на патрул на френските военни в ЦАР. Тялото е било в кола, спряна от патрула и управлявана от хора от християнските милиции в ЦАР.


Камий Льопаж беше от няколко месеца в ЦАР. Нейни колеги твърдят, че тя е пътувала до село на около 60 км западно от град Буар, близо до границата на ЦАР с Камерун. Там тя е попаднала в клопката на сраженията.


Льопаж работеше като журналист на свободна практика и е продавала снимките си на много новинарски агенции и френски издания.


Френският президент Франсоа Оланд заяви, че ще направи всичко възможно, за да се изяснят обстоятелствата около убийството.


В събота въоръжени бойци, за които се предполага, че са бивши бунтовници от мюсюлманската коалиция „Селека“,изгориха живи най-малко 13 души в село Дисику в централната област Кага Бандоро, предаде АФП, позовавайки се на източник от местната жандармерия.


Въоръжените бойци нападнали и заловили някои от жителите на селото и събрали 13 от тях в една от къщите, която после подпалили.


В ЦАР продължават сблъсъците между християни и мюсюлмани, а международните миротворчески сили успяват да контролират положението само в столицата Банги.


От декември в страната има 2000 френски военни с мандат от ООН, които подпомагат умиротворителния контингент на Африканския съюз.

Facebook logo
Бъдете с нас и във