Параграф22 Daily

§22 Новини

Участничка в протеста: Влачат хора зад колоните и ги пребиват зверски, докато спрат да мърдат

"Влачат хора зад колоните и ги пребиват зверски, докато спрат да мърдат. Ритници в главата, за това че мятат бутилки с вода. Овладяна държава, управлявана от мутри. Ритат хора с белезници." Това написа в социалната мрежа адвокат Валентина Каменарска по повод протестите в София.

Ето какво още разказа Каменарска:

За неразбралите, това което се случи вчера с протестиращите е страшно, СТРАШНО!

Първо, не знам какво пишат медиите, но като човек, който беше за втори път на протест в живота си (първият беше за шистовия газ), гледах, като останахме сами с мъжа ми да сме по-далеч и наблюдавахме от ъгъла , който виждате, т.е извън тълпата.

Хората напираха все по-напред, посока МС, но бяха на улицата.Полицията сложи щитовете и започна, без протестиращите да проявяваха насилие, да ги блъска.

Тогава някои започнаха да заливат с вода полицаите, а някои хвърляха пластмасови полупразни бутилки с вода.

Не знам кой, но някой, явно пиеше от стъклена и хвърли стъклена, която като по-тежка изхвърча много зад полицаите.

И оттук започва кошмара.

По закон, полицията трябваше да го задържи.Не знам дали този, който ритаха в главата беше хвърлил стъклената или пластмасова или просто е заливал с вода, или нищо не е правил.

Задържането трябваше да е:

Да бъде издърпан от тълпата и да му бъдат сложени белезници.Ако се бие-може да се използва сила, която е насочена към ОБЕЗВРЕЖДАНЕТО му, т.е да бъдат поставени белезници.За тази цел, можеше да бъде свален на земята, но НИКОГА ритан в главата и никога ритан изобщо, особено ако лежи.

Това, което снимахме беше извършвано престъпление от едни самозабравили се престъпници , облечени във власт, за упражняването на която ние им плащаме.

Този побой, продължил 10 минути, с шутове в главата, хвърляне на тялото, СКРИВАНЕ от камерите зад колона и държане легнали по земята на хора, в беззащитно състояние, без да се извика линейка.Това е изродщина.

Това са действия извън всичко описано в ЗМВР , правилници, инструкции, извън всичко постигнато в ЕСПЧ.

Това са кадри от 90-те, дами и господа!

Там сме, в тъмните времена, когато с песни поддържаме духа си и няколко групировки караха всички да живеем в страх.Сега тези групировки СА ДЪРЖАВАТА!

И ЗНАЕТЕ ЛИ КОЕ БЕШЕ НАЙ-НАЙ СТРАШНО!? ЖУРНАЛИСТИТЕ.

Имаше журналисти, с камери, които можеха да заснемат кадрите с насилието като сълза, които бяха пуснати зад кордона, които молехме да снимат побоищата.

Нарочно и демонстративно, игнорирайки ни, застанаха с гръб към престъплението и снимаха я тълпата от протестиращи, я вече опразнени петна с по 2-ма, 3-ма човека.

След това с радост окрадоха клиповете ми, от стената ми.

И още:

"Тъй като никой не извика линейка, се обадихме на 112. От 112 буквално се заяждаха с нас - познаваме ли пребития, знаем ли му имената, около 20 пъти попитаха къде се намира пребития, а когато накрая им се разкрещях, че трябва да извикат линейка, бяха супер ядосани.

Надявам се пребития да е жив, биха и други, но този, който ритаха по главата, най-дълго, най-много полицаи и най-безмилостно, като имам клипове и как го хвърлят като чувал на земята, както е с белезници. Има още клипове, на други хора, и утре пак съм там, защото всички журналисти ОТКАЗАХА да снимат зверствата, въпреки че многократно ги подканяхме.

Ето така оказва медицинска помощ полицията, след като пребие.

...След побоя, вижте как полицията оказва първа помощ, като хваща ранените и закопчани с белезници хора и ги хвърлят като чувал с картофи.Никой от полицаите не извика линейка."

Виж видеото: https://www.facebook.com/valentina.kamenarska

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във