Параграф22 Daily

§22 Новини

Участници в ОПГ за данъчни престъпления възстановиха в бюджета нанесените щети за 142 000 лв.

На 18 февруари 2016 г. Специализираната прокуратура сключи споразумение с трима от осемте участници в организирана престъпна група за данъчни престъпления при търговия с китайски стоки. Участниците бяха предадени с обвинителен акт на Специализирания наказателен съд на 23 октомври 2015 г.

Разследването бе водено от Специализираното звено за борба с данъчните престъпления към Специализираната прокуратура.

Ръководителите на групата Юрик Георгиев и Имад Шахин – с ливанско и българско гражданство, както и У Мин – китайска гражданка, със статут на постоянно пребиваваща в страната, се признаха за виновни пред Специализирания наказателен съд. На 17 февруари 2016 г. те възстановиха изцяло в държавния бюджет нанесената от групата щета от 142 000 лева и поискаха да им бъдат наложени условни наказания лишаване от свобода.

Специализираният наказателен съд одобри поисканото споразумение. Шахин Георгиев и Мин са осъдени на различни  срокове затвор с три и повече години изпитателен срок. Одобреното споразумение е окончателно и има силата на влязла в сила присъда.

Производството срещу останалите петима участници в престъпната структура – Галина Цачева, Радостина Николова, Красимир Николов, Мирослав Чуканов и Дзън Йонгпин, ще продължи в съдебна зала.

Групата бе задържана при специализирана операция на ГДБОП и Специализираната прокуратура, на участниците бяха повдигнати обвинения по чл. 321 и чл. 255 от НК. В хода на разследването се доказа, че освен избягването на установяване и плащане на данъчни задължения в особено големи размери чрез съставяне на множество документи с невярно съдържание, групата е намалявала плащането на ДДС с отчитане на фиктивни сделки.

Facebook logo
Бъдете с нас и във