Параграф22 Daily

§22 Новини

Участниците в Съвета за развитие смятат, че съдебната реформа трябва да продължи

Участниците в Съвета за развитие, установиха общо  разбиране, че съдебната реформа трябва да продължи, каза пред журналисти в МС вицепремиерът Румяна Бъчварова, която е и председател на Съвета за развитие.

Министърът на правосъдието Екатерина Захариева е представила нейния проект и начина, по който ще се съгласуват отделните позиции. Всички се обединихме около тезата, че въпросите, по които има различни позиции, ще бъдат уточнявани, преди да бъдат внесени законопроектите, каза Бъчварова. Тоест работим по това да имаме общи становища. Към момента няма никакви различия и това е най-доброто доказателство за общото ни разбиране за този приоритет, посочи вицепремиерът, цитиран от БТА.

Днес по идея на Красимир Каракачанов Съветът за развитие е обсъждал изграждането на втори лифт в Банско. Има разбиране, че по тази посока трябва да се работи, каза Бъчварова. Единствено Реформаторският блок се въздържа, за да съгласува положителната си позиция със своите политически партньори, допълни тя. Поради възражения без аргументация проектът е забавен една година, а Министерството на околната среда и водите трябва да вземе решение, каза Бъчварова, като допълни, че разговорите с гражданите и с бизнеса ще продължат.

Съветът е разгледал и Националната стратегия за отбрана, Стратегията за децентрализация и инвестиционната програма за  подпомагане на слабо развитите региони.

Много съм удовлетворена от начина, по който протече днешното заседание. Имахме много точки и се наложи половината да ги оставим за заседанието следващата седмица.     Антикорупционият закон и реформата в МВР ще бъдат гледани на следващото заседание, допълни Бъчварова. Предложението за реформа в МВР ще бъде представено в Съвета или в МВР, но нека първо мине общественото обсъждане, синдикатите също са информирани за предложенията, каза Бъчварова.

Facebook logo
Бъдете с нас и във