Параграф22 Daily

§22 Новини

Ученици гостуваха на районната прокуратура в Деня на отворените врати

Ученици от ПГРЕ „Г.С. Раковски“-Бургас гостуваха на Районната прокуратура в града, участвайки в традиционната инициатива „Ден на отворените врати“. Младежите и девойките, които са в девети клас, бяха посрещнати от прокурор Иван Кирков - административен ръководител на Районна прокуратура-Бургас, прокурор Мария Маркова, която е негов заместник, както и от прокурорите Антоанета Маркова и Зорница Щърбева, които изпълняват говорителска функция в прокуратурата.

На гостите бяха обяснени мястото на прокуратурата в съдебната власт, както и правомощията на прокурора в досъдебното и съдебните производства.

Основната тема на провелата се дискусия бе наказателната отговорност, която непълнолетните понасят при авторство на престъпление. Обсъдено бе и мястото на непълнолетните, станали жертва на престъпно деяние. Учениците проявиха сериозен интерес към престъпленията, свързани с употреба на наркотични вещества. Застъпена бе и темата с домашното насилие в неговите отделни форми.

След приключване на беседата младежите и девойките се запознаха с работата в различните деловодства в Районна прокуратура-Бургас. Предоставена им бе възможност да посетят съдебна зала, където си направиха и традиционните снимки с прокурорски тоги.

В края на гостуването всеки от учениците получи екземпляр от Конституцията, както и информационни брошури, предоставени от ВСС.

Facebook logo
Бъдете с нас и във