Параграф22 Daily

§22 Новини

Ученици от СУ „Йордан Йовков“ се включиха в Деня на отворени врати - Бургас

Ученици от СУ „Йордан Йовков“ посетиха Окръжна прокуратура - Бургас и станаха част от инициативата „Ден на отворените врати“. Младежите и девойките, които са в осми клас, се обучават в специалната паралелка „съдебна администрация“, която има за цел да подготвя кадри за работа в съдебната власт. Гостите бяха предвождани от директора на учебното заведение г-жа Анна Пенева.

Учениците посетиха различните деловодства в прокуратурата и получиха нагледна престава за обработването на преписките, досъдебните производства, както и от работата на служителя след постановяване на присъда. Посетени бяха и прокурорски кабинети.

Младежите и девойките се срещнаха с прокурор Георги Чинев - административен ръководител на Окръжна прокуратура - Бургас, както и с прокурор Христо Колев, който е говорител на прокуратурата. Прокурорите Чинев и Колев запознаха гостите със структурата на държавното обвинение, както и с конкретната роля на прокурора в досъдебната и съдебната фаза на процеса. Очертана бе и компетентността на прокуратура по надзора за законност.

Учениците проявиха интерес и зададоха множество въпроси. Част от тях бяха свързани с конкретни дела, за които са научили от медиите. Други с определянето на присъдите, както и с най-тежките наказания, записани в българския наказателен кодекс. Прокурорите бяха попитани и какво ги е мотивирало да се насочат към професията на държавния обвинител.

Сред приключване на оживената дискусия всеки ученик получи за подарък българската конституция. От учебното заведение върнаха жеста, подарявайки картина. Тя е нарисувана от Натали Бодурова, която лично връчи тематичната си творба на прокурор Христо Колев.

В края на посещението на младите гости бе предоставена възможност да облекат и да се снимат с прокурорска тога.

Facebook logo
Бъдете с нас и във