Параграф22 Daily

§22 Новини

Ученици от Свиленград участваха в симулативен съдебен процес за наркотици

По случай Деня на Конституцията и юриста – 16 април, бе проведен Ден на отворените врати в Районна прокуратура–Хасково – Териториално отделение–Свиленград, съвместно с Районен съд–Свиленград. Тази година инициативата е под надслов „Открито за съдебната власт“. По този повод ученици от 9 и 10 клас от ПГССИ „Христо Ботев“ и СУ „Д-р Петър Берон“ участваха в симулативен наказателен процес по казус за придобиване и държане на наркотични вещества без надлежно разрешително. Гимназистите влязоха в ролите на съдия, прокурор, обвиняем и адвокат. „Делото“ се разгледа в зала №1 в Съдебната палата в Свиленград. Учениците предварително се бяха подготвили с помощта на прокурори и съдии.

След като страните представиха своите тези – пледоарията на „прокурора“ и защитата на „адвоката“, „съдът“ определи размера на наказанието и постанови присъда. В залата присъстваха съученици на участниците в съдебния процес, които ги аплодираха.

„Гимназистите бяха единодушни, че разгледаният казусът, който е по действителен случай, е много поучителен за тях“, разказаха Мария Кирилова, заместник-районен прокурор на Районна прокуратура–Хасково и прокурор Цветослав Лазаров. От Районен съд–Свиленград в инициативата участваха председателят на съда Живка Петрова и съдия Добринка Кирева.

Всички ученици и гости получиха като подарък Конституцията на Република България.

Facebook logo
Бъдете с нас и във