Параграф22 Daily

§22 Новини

Ученик от Малко Търново върна чанта с пари и документи, награждават го

16-годишният Васил Рибов от Малко Търново намери забравена дамска чанта, в която имало пари и документи и без да се поколебае я предал в полицията. Заради добрата постъпка името му се превърна в легенда и всички говорят за него с възхищение. Десетокласникът получи похвали и грамоти от полицията в Бургас, както и от училището си.

В събота привечер Васил, който е най-големият в семейство с четири деца, отишъл до  магазина за хляб.  “На идване видях чантата. Реших, че някой може да си я е оставил. Когато се върнах от магазина видях, че е още тук”, разказва Васил Рибов. Баща му го съветва да я отнесе в полицията. Десетокласникът веднага изпълнил съвета. „Изкарахме личната карта на жената и й се обадиха. Тя беше в Турция и я изчакахме близо час, час и половина някъде”, допълва Васил.

Жената била тръгнала на пазар в съседна Турция със семейството си. Преди да стигнат КПП-то спрели да разгледат Малко Търново, снима ли се и тогава оставила чантата и я забравила. Васко обаче не помислил и за миг да вземе нещо от чуждото. „Изобщо не ми хрумна да отворя чантата или портфейла и да взема парите. Жената каза, че намира всичко както го е оставила. Имало е пари и лична карта, шофьорска книжка, банкови документи”, каза Васил.

Той и семейството му дошли да живеят в Малко Търново преди 2 години. Всичките му братя и сестри ходят редовно на училище. Родителите работят в гората, за да издържат четирите си деца. „Ние го учим, че трябва да е честен, да не лъже, да не краде. Дори един химикал да намери и да не е негов, той трябва да го върне,защото не е негово. Започнахме от първи клас още с това възпитание и така си продължаваме.Както сме учени ние и възпитани,така си възпитаваме и децата”, обясни майката на Васил - Катя Райчева.

Доволни от Васил са и в училище. „Само хубави работи мога да кажа за него, детето е много добро. Така показва едно много добро възпитание, добро поведение, добро отношение към учителите и съответно по същия начин се отнасяме към него”, заяви Александър Андонов, който е класен ръководител на Васил.

Васил получил благодарност от цялото семейство на жената, чиято чанта намерил в събота вечерта. Сега предстои да получи още признания от училищното ръководство на празника на училището. "Там ще бъде прочетена заповед за награждаване на участници в мероприятията, посветени на празника на училището, след което ще бъде награден и ученика за  постъпката, която е направил с парична награда", казва Донка Цинова- директор СОУ „Васил Левски" – М.Търново.

Младежът ще получи и поздравителен адрес от Областната дирекция на полицията в Бургас. „Изключително сме щастливи, че има деца, за които достойнството и честността са издигнати в култ“, каза говорителят на ОД на МВР – Бургас Цветелина Рандева.

Мисля да продължа да уча за лесовъд, сподели младият герой.

Facebook logo
Бъдете с нас и във