Параграф22 Daily

§22 Новини

Ученик с разследване на злоупотреби по програма на Министерството на младежта и спорта

Кристиян Юлзари от sCOOl Media, ученик от Русе, потърси отговорите в свое разследване. Почти два месеца той проучва изразходването на парите по Национална програма за изпълнение на младежки дейности (НПИМД) по чл.10а от Закона за хазарта, управлявана от Министерството на младежта и спорта:"След няколко разговора с хора от неправителствения сектор стана ясно, че Програмата е съпътствана от много недоразумения и като цяло тя работи по непрозрачен начин", разказа пред БНР ученикът.

Бюджетът на НПИМД се формира от задължителните годишни вноски на операторите на хазартни услуги за социално отговорно поведение. Парите се събират от Министерството на младежта, което ги разпределя в три направления. През 2021 г. конкретно бюджетът на Програмата възлиза на 5 405 000 лева.

След направено разследване Кристиян установява, че всяка година през НПИМД се финансират с големи суми неправителствени организации, които би трябвало да работят за превенция на зависимостите сред младите хора, но парите се получават от организации, чиято дейност е много трудно проследима. "Проверката ни установи, че до момента организациите, които изпълняват проекти по направление реклама, имат само фейсбук страници, където публикуват снимки с два реда текст, което в никакъв случай не е дейност за качествена превенция на зависимостите", обясни той и уточни, че през тази година четири неправителствени организации са получили по 675 000 лева по първото направление на Програмата - реклама. "Парите се дават в рамките на 6 месеца, т.е. организациите трябва да направят превенция на зависимостите сред младите хора през лятото, когато повечето от младите са на почивка и не са ангажирани с подобен вид дейности", посочи Кристиян Юлзари.

Програмата действа от 5 години, но в концепцията ѝ не са заложени критерии, чрез които да се проследи доколко е ефективна.

Журналистката Мария Черешева, която е редактор на статията по разследването на Кристиян Юлзари, коментира в предаването "12+3", че от изводите от задълбоченото разследване на ученика от Русе изглежда, че "едни организации се захранват с големи суми за извършване на дейности, чиято цел се разминава с очакваните резултати". Според нея не се вижда дейностите по програмата да са насочени към рискови групи. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във