Параграф22 Daily

§22 Новини

Учителите във Флорида ще могат да носят оръжие в час

Камарата на представителите във Флорида одобри законопроект, който позволява на учителите да носят огнестрелно оръжие в час - противоречива стъпка, чиято ефективност в борбата с масовите убийства в училища е твърде спорна. Целта на мярката, която преди това беше одобрена от щатския Сенат и сега само трябва да бъде ратифицирана от губернатора от Републиканската партия Рон Десантис, е предотвратяването на стрелби в учебните заведения, като например тази, при която загинаха 17 души в гимназия в Паркланд през февруари 2018 година.

Поддръжниците на законопроекта, който позволява на учителите да носят по свое желание огнестрелно оръжие в училище, след като са преминали 144 часа обучение, обявяват, че въоръжените преподаватели могат да спасят живота на деца в случай на стрелба, застрелвайки нападателя.

Опонентите на мярката обаче предупреждават за опасността от злополуки сред учителите, които реално ще бъдат натоварени с полицейска дейност. Статистиката подкрепя тази позиция, тъй като повечето от жертвите и пострадалите от огнестрелно оръжие в САЩ загиват или биват ранени при инциденти. Освен това при атака в училище, въоръжените преподаватели могат да бъдат застреляни от истинските полицаи.

Остава въпросът и с контрола, тъй като не ясно как децата ще бъдат защитени от въоръжените учители. „Въоръжаването на учители е рецепта за бедствие - безразсъден план, който ще усложни ситуациите при безразборна стрелба”, смята Вал Демингс, демократ от Флорида и бивш шеф на полицията в Орландо. „Истинското решение е да се държат оръжията далеч от грешни ръце”.

Facebook logo
Бъдете с нас и във