Параграф22 Daily

§22 Новини

Удариха мафията из столични нощни клубове, спасени са жертви на трафика на хора

Резултатите  от успешна съвместна акция на Прокуратура на Република България, ИНТЕРПОЛ и МВР бяха представени днес, 24.01.2019 година на брифинг в Съдебната палата, в който участваха говорителят на главния прокурор – Сийка Милева, директорът на ГДБОП - Ивайло Спиридонов, директорът на Дирекция „Международно оперативно сътрудничество“  - старши комисар Валентин Костов и прокурор от СРП, взел участие в акцията – Теодора Тодорова.

В операцията с кодово име „Тезей“ са участвали прокурори и полицаи от осем държави - България, Северна Македония, Сърбия, Румъния, Турция, Босна и Херцеговина, Албания и Молдова.

Съвместната операция е извършена в периода 09-16.12.2019 година, като акции са проведени на гранични контролно-пропускателни пунктове, гари, автогари и квартали с развлекателни заведения. "На територията на Република България под надзора на главния прокурор Иван Гешев бяха реализирани успешно няколко операции. В цялата страна бяха извършени проверки в множество стриптийз барове, за които имахме данни, че работят жертви на трафик на хора с цел сексуална експлоатация", съобщи прокурор Милева.

По време на операцията са открити издирвани лица, оръжия, наркотични и парични суми, включително и четвърт милион неистински парични средства.

Теодора Тодорова от Софийска районна прокуратура: "Аз и още двама колеги, както и служители от ГДБОП извършихме проверки в 16 нощни клуба в София. Установихме две лица, които са издирвани. Три от клубовете преустановиха дейността си и към момента са затворени. Бяхме във връзка с централата на Интерпол в Лион. Извършихме проверки и на летището в София. Установихме две лица, подведени, обещано им е било, че ще работят легална доходоносна работа. Когато пристигнали в държавата, момиче и момче са жертва на трафик на хора, отнели са им документи. Момчето е било физически насилвано и е принуждавано да проси, а момичето е принуждавано на има многократни сексуални контакти и да проституира".

В резултат на задълбочения анализ на установените факти и добрата координация между Прокуратурата и МВР, освен по линия трафик на хора, е била установена и контрабанда на наркотични вещества. "В третия ден на операцията на ГКПП "Дунав мост" при проверка бяха открити близо 36 кг хероин. Обвиняем е български гражданин. За такова наказание се предвижда между 15 и 20 години затвор. В момента обвиняемият е задържан под стража. По-рано, отново на същия граничен пункт, са установени 94 кг хероин", посочи прокурор Тодорова.

Тя допълни, че в петък, на 13 декември, е била извършена специализирана полицейска операция заради сигнал за продажба на наркотици и към наказателна отговорност са били привлечени 3 лица, единият от които многократно осъждан и обявен за национално издирване.

"Имаме и две осъдени лица за този кратък период. Районната прокуратура в Свиленград е осъдила две лица за незаконно преминаване на границата и затова, че ирански гражданин е ползвал бразилски паспорт, а в другия случай е използван неистински германски", допълни прокурор Тодорова.

Ивайло Спиридонов допълни, че от оперативна гледна точка, операциите, които се разпореждат от "Интерпол", са много важни за оперативните структури. Той отчете, че проведената операция е била изключително полезна. Старши комисар Валентин Костов заяви, че крайната фаза на проекта с "Интерпол е проведената акция през декември 2019 г.

Генералният секретар на "Интерпол" изрази своето задоволство и на срещата си с главния прокурор.

Facebook logo
Бъдете с нас и във