Параграф22 Daily

§22 Новини

Украйна не може да сложи ръка върху парите на бившата власт

Държавният бюджет на полуфалиралата държава Украйна е получил едва 5014.05 гривни от всички средства, които уж са били блокирани по сметки в чужбина след замразяването на задграничните авуари на екс-президента на страната Виктор Янукович и на неговите близки съратници, съобщава информационната агенция УНИАН, цитирана от Gazeta.ru.

Доскоро властите в Киев разчитаха да си върнат сума, равна поне на около 1,5 млрд. гривни, но засега всичко остава в сферата на празните приказки. Генералната прокуратура на Украйна съобщава през седмица-две за някакви уж блокирани задгранични сметки на бившите управници, но парите, които уж се намират в тях, така и не се връщат в страната.

Засега обемът на средствата, които властите в Киев са успели да си върнат е едва 0.00033427% от общата сума, която правителството на премиера Арсений Яценюк си е въобразявало че може да вкара в бюджета.

Властите на страната оправдават своята пълна безпомощност с лошото взаимодействие между правоохранителните органи, съдилищата и изпълнителната власт, в резултат на което не могат да запорират никакво по-сериозно имущество или активи на подозираните в голяма корупция бивши чиновници.

Facebook logo
Бъдете с нас и във