Параграф22 Daily

§22 Новини

Украйна заплашва кредиторите си с фалит, ако не й опростят 15 млрд. долара

„Украйна планира да съобщи на инвеститорите, че държавната "Укрексимбанк" може да обяви фалит, ако кредиторите не направят отстъпки по преструктурирането на нейните задължения", пише лондонският вестник The Financial Times - водещо издание за света на парите.

Украинският финансов министър Наталя Яреско, която се намира във Вашингтон за пролетната сесия на МВФ, се очаква да обяви, че тримесечната отсрочка по погасяване на задълженията на "Укрексимбанк" ще играят ключова роля в решаването по преструктурирането на украинския дълг, отбелязва още изданието.

Ситуацията с облигациите на "Укрексимбанк" демонстрира колко високи са залозите в преговорите с кредиторите. Книжата на банката са на стойност 750 млн. долара и трябва да бъдат погасени до 27 април. Преговорите се усложняват от факта, че групата на кредиторите разчита на пълно и своевременно погасяване на облигациите, а ако това не стане, може да бъде блокирано цялото споразумение, пише още FT.

Еврооблигациите на "Укрексимбанк" са една от 29 точки на програмата за преструктуриране, по която Украйна трябва към юни да достигне до споразумение с кредиторите. Едва след това страната може да претендира на втори транш от кредита на МВФ, припомня изданието.

Преди това министър Яреско призова за опростяване на част от дълга в размер на 15 млрд долара, което възмути чуждите кредитори на Украйна. Русия също заяви, че не възнамерява да се съгласява на преструктуриране на украинския дълг от 3 милиарда долара и очаква неговото погасяване до декември.

Facebook logo
Бъдете с нас и във