Параграф22 Daily

§22 Новини

Украинската антикорупционна прокуратура погна екс-президента Порошенко и по второ дело

Специализираната прокуратура за борба с корупцията (SAP) на Украйна откри поредното наказателно дело срещу бившия президент на страната Петро Порошенко и редица висши чиновници за превишаване пределите на официалната им власт. Това съобщиха днес от прокуратурата в Киев. Делото се отнася до назначаването на длъжностни лица в една от водещите компании - производители на електроенергия в Украйна "Център енерго".

"Длъжностни лица и членове на надзорния съвет на "Център енерго", заедно с длъжностни лица от Фонда за държавна собственост на Украйна и служители на държавните органи, използващи своите официални правомощия и статут, разпределиха ключови позиции в управителните органи и надзорния съвет на" Центренерго" за да откраднат средствата на компанията, контролен пакет в която принадлежи на държавата" се казва още в съобщението.

Според жалбоподателя съвместните действия на тази организирана група лица са били координирани от чиновника Игор Кононенко и лично от бившия президент на Украйна, се съобщава още от прокуратурата.

По-рано криминално дело срещу Порошенко бе открито от Държавното бюро за разследване поради събитията в Керченския пролив.

Facebook logo
Бъдете с нас и във