Параграф22 Weekly

§22 Новини

Украинската армия продава на сепаратистите гранатомети за по 2000 долара

Кореспондентите на най-стария и най-респектабелен американски вестник - The New York Times, твърдят – след като са прекарил цяла седмица сред сепаратистите в украинския град Славянск, че не са намерили никакви доказателства за участието на Русия в бурните събития в Югоизточна Украйна, съобщава изданието, цитирано от сайта „gazeta.ru“.


Авторите на материала, които са прекарали цяла седмица с бойците от 12 рота на народното опълчение на Славянск са  признали, че „въстанниците от 12-та рота са украинци, но както и много други хора, населяващи този район, имат тесни връзки с Русия. Освен това много от тях са ветерани от съветската, украинската или от руската армии. Семействата на някои от бунтовниците вече са били преместени в Русия“.


Американските журналисти установили, че и без участието на руски военни, бунтовниците имат достатъчно боен опит за да се справят със своите задължения. Освен това те са въоръжени единствено с украинско, а не с руско оръжие.


„На въоружение в ротата има точно такова оръжие както и в украинските военни и силите за специални операции на украинското МВР, които се намират извън града. Става дума за 9 мм пистолети Макаров, автомати Калашникова, няколко снайперски винтовки Драгунов, леки картечници и противотанкови гранатомети. Повечето от тези оръжия са били произведени още през 80-те или в началото на 90-те години на миналия век“, се казва още в журналистическия материал.


Специално вниманието на щатските новинари привлякъл напълно нов гранатомет РПГ-7.  Журналистите научили, че той - ведно с 12 гранати, е бил купен предния ден от украински военни срещу 2 хиляди долара.

Facebook logo
Бъдете с нас и във