Параграф22 Daily

§22 Новини

Украински трафиканти са прекарвали мигрантите при инцидента край Годеч

Задържаха участник в схема за незаконен трафик на мигранти в столицата, съобщиха от МВР. На 21 август в Областната дирекция на МВР- София е образувано досъдебно производство по повод катастрофирал в ранните часове на деня и изгорял заедно с водача микробус в годечкото село Туден.

След потушаването на огъня, в близост до местопроизшествието, е установена група от общо 34 чужди граждани без документи за самоличност. По случая е образувано досъдебно производство под надзора на Софийска окръжна прокуратура.

При първоначалните действия по разследването било установено, че чужденците са пътували в товарния отсек на буса. В хода на проведените множество допълнителни оперативно-издирвателни действия криминалистите разкрили, че пътник от микробуса се е качил в съпровождащ го автомобил, след което се е насочил с него в посока Драгоман.

При беседи с незаконно пребиваващите чужденци били събрани данни за механизма на осъществяване на незаконното им транспортиране през страната, а в рамките на продължилото разследване е придобита и значима информация за организаторите на канала за трафик на мигранти, участниците в престъпната схема, критериите за избор на маршрути за придвижване през страната, финансовите институции и инструменти за придобиване на паричните средства, използвани за осъществяване на незаконната дейност.

В резултат на проведените мащабни и професионални оперативни действия криминалистите от ОД на МВР-София стигнали до петима украински граждани, съпричастни към случая, които незабавно били обявени за общодържавно издирване.

Според събраните данни и доказателства те участвали в група, реализираща престъпления, свързани с нелегален трафик на чужденци през страната и извън нея и действали като евентуални престъпни връзки на каналджии в съседни страни. Един от тях е задържан на ГКПП "Аерогара Бургас" при опит да напусне пределите на страната.

С постановление на наблюдаващия прокурор от делото за пътния инцидент са отделени материали, въз основа на които в РУ-Костинброд е образувано досъдебно производство.

Задържаният 23-годишен украинец е привлечен в качеството на обвиняем за извършеното от него престъпление – незаконно подпомагане на чужди граждани да преминават през територията на страната.

На 29 август на обвиняемия е наложена мярка - постоянен арест. Работата по пълното документиране на реализираната престъпна дейност продължава под надзора на съответните прокуратури.

Facebook logo
Бъдете с нас и във