Параграф22 Weekly

§22 Новини

Украински трезор обвинява Москва в политически натиск

Украинската влогонабираща институция Приватбанк твърди, че руските надзорни власти са оказали силен политически натиск за затварянето на дъщерната й структура - Москомприватбанк, с което са я довели напрактика до фалит и до пълно изтласкване от пазара - съобщават от Киев.


"Независимо от безпрецедентния политически натиск върху Москомприватбанк от страна на руските власти, който доведе до фактическото спиране на неговата работа, както и поради безпричинното въвеждане на временна администрация(квестори) в кредитната институция, украинската банка продолжи да работи и да изпълнява всички свои задължения, поети пред клиентите", утвържда прес-службата на банката-майка в Киев.


Днес стана ясно, че руската Бинбанк е съобщила че ще купи Москомприватбанк за сумата от 6 млрд. рубли, а руската държавна корпорация - Агенция за застраховане на депозитите(АСВ) ще и предостави за целта 12 млрд рубли, необходими за бързата санация на Москомприватбанк.


Дни по-рано вестник "Ведомости", като се позовава на свои неназовани източници, посочи, че Москомприватбанк може да бъде купена от друг руски трезор - ТБ "Тройка-Д-банк".


През март 2014 г. руската Централна банка въведе квестори в украинския трезор за срок от 10 дни заради проблеми с изплащането на депозитите. Освен това националният регулатор утвърди и план за участието на АСВ в оздравяването на Москомприватбанк.

Facebook logo
Бъдете с нас и във