Параграф22 Daily

§22 Новини

Украинското военно министерство разсмя целия свят

Информацията на медиите, които твърдят, че украинският министър на отбраната Валерий Гелетей е съобщил за ядрени удари срещу украинските сили в Луганск, не съответства на истината, заяви пресслужбата на министерството.


Ведомството обясни, че Гелетей наистина е казал, че срещу летището в Луганск е извършен щурм, при който са били използвани самоходни миномети 2С4 „Тюлпан”, които могат да изстрелват малки ядрени боеприпаси. Въпреки това, за да се установи дали наистина е използвано ядрено оръжие, мястото трябва да бъде проверено от експерти със специално оборудване, което в момента не е възможно, посочиха от министерството на отбраната на Украйна.


Съветникът на министъра на вътрешните работи на Украйна Антон Геращенко разкритикува изявленията на министъра на отбраната Валерий Гелетей за използването на ядрено оръжие от страна на Русия, предаде РИА Новости.


По-рано украински медии разпространиха информацията, че Гелетей при връщането си от Полша е заявил, че въоръжените сили на Русия са нанесли два удара с тактически ядрени боеприпаси по летището в Луганск.


„Защо се правят такива изявления, които е лесно да бъдат проверени и опровергани? Като резултат сега ни се присмиват както в Русия, така и по целия свят”, заявил Геращенко.


Руското военно ведомство на своята страница в Facebooк отбелязва, че първо, трябва стриктно да се следи какво пие генерал Гелетей при задграничните си командировки и второ, че е крайно време украинският генерал да премине курс за млад боец, където се обяснява как изглежда ядреният взрив.

Facebook logo
Бъдете с нас и във