Параграф22 Daily

§22 Новини

Улици в столичния квартал „Кръстова вада” се оказват частни, затвориха ги за народа

Улици в „Кръстова вада” - квартал край булевард "Черни връх"  и под Околовръстното шосе, се оказаха частни, сочат медии. Физическа охрана спира хората, които искат да преминат по нея. „Преди няколко дни улицата беше затворена. Беше поставен знак от някого, но не знаем от кого точно. Да, това е улица с къщи, хубаво, има обаче частно училище”, обясни служител в медицински център, разположен в затворената улица.

Кметът на район „Лозенец” Константин Павлов обясни, че около 80% от улиците в квартала са частни. „Това е един въпрос, който продължава вече десетилетия. На практика вече 30 години не е уредена ситуацията  със собствеността върху тези улици”, допълни управникът.

Кметът поясни още, че отсечките се придобиват по няколко начина от общината - чрез дарение, отчуждаване или чрез изкупуване. „Трябва да бъдат намерени достатъчно пари, защото сегашният бюджет е няколко пъти по-малък като стойност, отколкото необходимостите. Нужни са стотици милиони”, коментира още кметът.

Павлов обясни, че собствениците имат право да затворят улиците по правото на частната собственост. „Аз живея в квартала и улиците са частна собственост. Винаги са си били такива и не са отчуждени. Все едно ми влизате в двора или хола”, посочи пък мъж.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във