Параграф22 Daily

§22 Новини

Управител на две фондации е призната за виновна на въззивна инстанция за използване не по предназначение на евросредства

Състав на Софийски апелативен съд се е произнесъл с присъда по наказателно производство спрямо А.И., с която я признава за виновна за извършено престъпление – използване не по предназначение на финансови средства по европрограма (по чл. 254б, ал. 1, вр. чл. 26, ал. 1 от НК).

През периода 2005 г. –2006 г. подсъдимата И. била управител на две фондации – „А.У.Р.” и „Ф.“. Въпросните юридически лица с нестопанска цел имали сключени договори с Центъра за развитие на човешки ресурси – Министерство на образованието на РБ, за отпускане на финансова помощ по Европейска програма за професионално образование и обучение „Леонардо да Винчи“ и от фонд „Европейски образователни програми“, предоставени от ЕС на българската държава.

По единия проект „Усвояване на френския опит в саниране на жилищни сгради“ сумата на финансирането била 41 360 евро. Като изпълнител по него тя се задължавала да организира в гр. Париж придобиване на допълнителна квалификация и практическо обучение на строителни работници. Това включвало осигуряване и финансиране на транспорт, местоживеене, образователно-практическа дейност, провеждане на езиков курс и културна подготовка, изплащане на дневни разходи и застраховане срещу злополуки при пътуването.

Финансовата помощ по другия проект „Практическо обучение в иновативни методи в установяването на компютърни системи за сигурност“ била в размер 41 360 евро. В изпълнение следвало да се организира в гр. Атина, Гърция, придобиване на допълнителна квалификация и практическо обучение на двадесет работници в иновативни методи в установяването на компютърни системи за сигурност, а именно – осигуряване и финансиране на транспорт, местоживеене, образователно-практическа дейност, провеждане на езиков курс и културна подготовка, изплащане на дневни разходи и застраховане срещу злополуки при пътуването.

Начинът на изплащане на сумите по двата проекта бил сходен - първоначално (авансово) в размер 60 % и след предоставяне на окончателен доклад останалите 40 % от общата стойност. Самоучастието на фондациите било в размер на по 4 000 евро по всеки проект.

А.И. е била предадена на съд с обвинителен акт на Софийска градска прокуратура за длъжностно присвояване в особено големи размери, като била оправдана от първоинстанционния съд. Софийският апелативен съд е преквалифицирал извършеното от обвиняемата деяние в използване не по предназначение на финансови средства, получени от фондове, принадлежащи на Европейския съюз, а именно за сумата в общ размер 49 520.44 евро – престъпление по чл. 254б, ал. 1 от НК. От доказателствата по делото е видно, че отпуснатите средства не са били използвани от подсъдимата за нуждите на проектите.

На А.И. е наложено наказание „пробация“ за срок от шест месеца.

Facebook logo
Бъдете с нас и във