Параграф22 Daily

§22 Новини

Управлението на дрон в Япония в нетрезво състояние вече ще се наказва със затвор

Управлението на дрон в Япония, докато човек е в нетрезво състояние, вече ще се наказва с до една година затвор, благодарение на новото законодателство, съобщава Би Би Си. Законът, приет от парламента на страната тази седмица, се стреми да ограничи нарастващото използване на безпилотните летателни апарати.

Тези, за които е установено, че са били в нетрезво състояние, а са управлявали дрон, също могат да бъдат принудени да заплатят глоба до 300 000 йени (2500 евро).

Законът обхваща безпилотни летателни апарати с тегло над 200 грама и също така поставя граници за полетите на безпилотните устройства. "Вярваме, че експлоатирането на безпилотни летателни апарати след консумация на алкохол са толкова сериозни, колкото и шофирането", заяви един от служителите на японското министерство на транспорта.

Освен глобите за употребата в нетрезво състояние, законодателството налага и глоби на хора, които извършват опасни каскади със своя летателен апарат. За рязко спускане с дрон към място, на което има много хора, ще се налага глоба до 500 000 йени (4100 евро).

Операторите на дронове също ще се сблъскат с ограничения по отношение на това къде дронът може да лети, съгласно новото законодателство.

Вече е наложена забрана на дронове да се прелитат в рамките на 300 метра от японските въоръжени сили, американски военни и "съоръжения, свързани с отбраната" без предварително разрешение.

Facebook logo
Бъдете с нас и във