Параграф22 Daily

§22 Новини

Управляващата коалиция обсъжда законодателни промени в съдебната система

Управляващата коалиция се събира следобед, за да обсъди законодателни промени в съдебната система. Срещата е на експертно ниво, а сред поставените теми са предложенията за разделяне на Антикорупционната комисия, промени в Закона за съдебната власт и Наказателно-процесуалния кодекс.

Срещата идва на фона на обявеното от председателя на КПКОНПИ Сотир Цацаров намерение за оставка и призива на управляващите към главния прокурор Иван Гешев също да се оттегли от поста си.

Вчера в предаването „Неделя 150“ на БНР премиерът Кирил Петков  посочи като един от приоритетите промени, които да направят възможно разследване на главния прокурор: „Да няма човек, който само Господ да бъде над него. Ще се предложи механизъм, който дори самият главен прокурор при провинения да може да бъде разследван. В момента мислим сценарии, които да не включват просто друг прокурор, защото там има конфликт на интереси. Мислим вариант, където, може би, да бъде потенциално съдия, който да заеме временната роля на прокурор“.

Facebook logo
Бъдете с нас и във