Параграф22 Daily

§22 Новини

US фармацевтични гиганти ще платят 26 млрд. долара обезщетения

Американски фармацевтични гиганти ще платят 26 милиарда долара, след като беше постигнато споразумение по федерални дела по кризата с опиоиди в страната. Споразумението е по около четири хиляди дела срещу четири компании, заведени във федерални и щатски съдилища.

Главният прокурор на щата Ню Йорк Летиша Джеймс заяви, че споразумението е било постигнато след продължили с години преговори. „Това няма да върне изгубен живот, но ще предотврати случването на такава трагедия отново,“ каза Джеймс.

Кризата с опиоидите, която е свързана пристрастяването към тях, е отнела живота на над 500 хиляди души в Съединените Щати през изминалите 20 години. Опиоидите са болкоуспокояващи вещества, които се съдържат в предписани лекарства и в наркотици, продавани по улиците. Не е ясно дали след постигнатото споразумение ще се стигне и до повдигане на криминални обвинения.

Два от щатите завели дела, Вашингтон и Западна Вирджиния, разкритикуваха договореното и заявиха, че ще продължат съдебните процеси.

Споразумението е било постигнато с трима дистрибутори – "МакКесън", "Кардинал Хелт" и "Америсоурс Бъргън" и производителят "Джонсън енд Джонсън". Дистрибуторите са обвинени, че са неглижирали системата за пратки и са позволявали стоката да попадне в нелегални канали, докато "Джонсън енд Джонсън" са обвинени в омаловажаване на риска от пристрастяване при маркетинга на опиоиди. Компаниите отричат тези обвинения.

"Джонсън енд Джонсън" са се съгласили да платят 5 милиарда долара в рамките на девет години и да спрат с продажбата на опиоиди в страната, докато тримата дистрибутори са се съгласили да платят 21 милиарда долара за период от 18 години и поемат ангажимент да изградят система, която да позволява следене на пратките.

Facebook logo
Бъдете с нас и във