Параграф22 Daily

§22 Новини

US сателитни снимки уж показват, че украински военни свалят МН17

Бивш репортер на агенция Асошиейтед Прес - Робърт Пери, е научил от източници в американското разузнаване, че САЩ разполагат със сателитни снимки, които показват, че украинските военни са отговорни за свалянето на полет MH17 на „Малаизийските авиолинии“. При липсата на подобаващо разследване на трагедията, до момента всички сочеха като главни виновници подкрепяните от Русия опълченци в Източна Украйна, но източникът на Пери разказва съвсем различна история, съобщава infowars.com, цитиран от агенция Блиц. „Това, което научих от източник, който ми е предоставял точна информация по подобни въпроси в миналото, е, че разузнавателните агенции на САЩ притежават детайлни сателитни снимки на предполагаемата ракетна установка, която е изстреляла фаталната ракета, но батареята, вероятно, е била под контрола на украинските правителствени войски, облечени, видимо, в украински униформи“, споделя Пери. „Според източника, анализаторите на ЦРУ все още не изключват възможността войниците да са били опълченци, облечени в подобни униформи, но според първоначалните оценки, става въпрос за украински войници. Също така има и предположение, че въпросните войници са били недисциплинирани и вероятно пияни, защото на снимките се виждат разхвърляни бирени бутилки, казва източникът“, продължава още журналистът.
Работата на Пери и неговите журналистически разследвания в сферата на въпросите на разузнаването, за която той получи наградата „Джордж Полк“, навежда на мисълта, че информацията, предоставена от неговия източник, заслужава сериозно внимание.
САЩ и властите в Украйна продължават да настояват, че подкрепяните от Москва опълченци са отговорни за трагедията, като твърдят, че самолетът е свален с установка „Бук“. Това обаче противоречи на думите на главния прокурор на Украйна Виталий Ярема, който каза, че „военните са информирали президента след свалянето на пътническият самолет, че терористите не разполагат с установка „Бук“.
От руското министерство на отбраната заявиха, че САЩ вероятно няма да разпространят снимките, но категорично заявяват за неопровержими доказателства за вината на опълченците за катастрофата.
По време на катастрофата на Боинга над територията на Украйна се е намирал американски спътник. Във връзка с това руските военни смятат, че американската страна трябва да обнародва спътниковите снимки, направени по време на катастрофата, ако такива са налични у Вашингтон. Това заяви на брифинг началникът на оперативното управление на Генералния щаб на ВС на Русия генерал-лейтенант Андрей Картополев.

Facebook logo
Бъдете с нас и във