Параграф22 Daily

§22 Новини

USAF ще платят над 230 млн. долара обезщетение за масова стрелба през 2017 г.

Федерален съдия от САЩ постанови вчера военновъздушните сили на страната - USAF, да платят над 230 милиона долара обезщетение на оцелелите и на близките на жертвите от масова стрелба в Тексас през 2017 г., тъй като не са информирали за криминалното досие на атентатора, предаде Франс прес.

Двайсет и шест души бяха убити, а още 22-ма - ранени, когато през ноември 2017 г. Девин Патрик Кели откри огън в църква в Съдърланд Спрингс, Тексас - най-тежкото масово убийство с огнестрелно оръжие в историята на щата.

Кели е имал присъди за прояви на домашно насилие, освен това е имал психически проблеми. Той бе открит мъртъв след трагедията. Установено беше, че се е самоубил. Оцелели и близки на жертвите внесоха искове срещу правителството на САЩ с твърдения, че то е могло да възпрепятства стрелеца законно да си набави огнестрелни оръжия.

Съдът реши, че правителството не е проявило разумна предпазливост като предостави на ФБР данни за криминалното минало на Кели, и че правителството е отговорно за 60 процента от щетите, понесени от ищците, се казва в присъдата.

На осъждани престъпници не се разрешава да притежават огнестрелни оръжия и лицензираните търговци са длъжни да проверяват националните бази данни, преди да им продадат такива.

Тексаските закони за огнестрелните оръжия са сред най-толерантните в САЩ.

Кели е убягнал на системата за проверка на миналото на купувачите, тъй като военновъздушните сили, в които служил, не са съобщили за присъдите му за домашно насилие пет години преди събитията.

Говорителката на военновъздушните сили Ан Стефанек, цитирана от "Ню Йорк таймс", каза, че USAF ще обжалват съдебното решение.

Facebook logo
Бъдете с нас и във