Параграф22 Daily

§22 Новини

Усетиха властта, че крие какви такси плащат на фиска хазартните фирми

Правителството да представи до 10 юли детайлна информация за събраните държавни такси от Комисията за хазарта, в това число и приноса на отделните лицензирани фирми за последните 5 години. Това поискаха депутати от БСП, които твърдят, че разполагат с информация, че не само фирмите на хазартния бос Васил Божков са били облагодетелствани от по-ниски такси през годините. Левицата дори внесе проект на решение, с което финансовият министър да бъде задължен да предостави тази информация пред народните представители.

Предложението на БСП обаче бе отхвърлено от мнозинството в парламента. Вместо това ГЕРБ излязоха с контрапредложение - финансовият министър да представи обща информация за събраните такси от хазартните оператори за последните години, както и платените данъци за този период. Справката трябва да бъде представена до 10 юли. "Имаме информация, аргументи и факти, с които считаме, че досега в значителна степен парламентът и обществеността са били подвеждани, че само определени групи фирми от този сектор са ползвали преференции от българската държава", заяви депутатът от БСП Румен Гечев. "Загубите са много повече от 700 млн. лв., прикриват се фирми, плащали по-ниска такса от законовите 15% върху залозите, и те са свързани с лица близки до премиера и до народни представители", обяви още Румен Гечев. Според него се отваря "втори чадър" над определени хазартни оператори, а на Държавната финансова инспекция очевидно е било забранено да влиза на проверки в Комисията по хазарта.

"Не може да бъдат предложени публично данни за отделните хазартни оператори, тъй като това е данъчно-осигурителна информация и оповестяването й е в нарушение на законите", обясни от парламентарната трибуна депутатът от ГЕРБ Менда Стоянова. И за пореден път изложи тезата на управляващите, че единствен виновник за ощетяването на бюджета с близо 700 млн. лв. несъбрани такси е Държавната комисия по хазарт, тъй като не е осъществила контрол върху фирмите на Васил Божков, които пък не са спазали закона.

Що се отнася до Българския спортен тотализатор, Менда Стоянова заяви, че лошият мениджмънт е причина през последните 5 години дружеството да е на загуба, а не неравнопоставеното положение, в което то е било поставено, плащайки по-голяма такса от конкурентните частни лотарии. Депутатите от левица опонираха, че данни за таксите, които плащат концесионери, не са данъчно-осигурителна тайна. "Нас не ни интересуват общи данни за броя на хазартните оператори и постъленията от такси. Явно отново искате да отклоните за още 5 години милиони левове", посочи депутатът Георги Свиленски.

В крайна сметка финансовият министър Владислав Горанов обеща, че ще предостави информация на каква ставка са облагани отделените хазартни оператори - дали са плащали върху 15% от залозите, или 20% от приходите от такси и концесии. "Надявам се, това да даде до известна степен информацията, която левицата иска да получи", каза Горанов.

Финансовият министър разясни, че проблемите в Комисията за хазарта за започнали далеч преди 2015 г. "Още през 2013 г. комисията е приемала да прилага по-ниската такса - 20% върху събрани комисиони, а не 15% върху залозите", твърди Горанов. Тогава е променен начинът на облагане в хазарта, като е премахнат корпоративният данък върху хазартната дейност, а вместо него е въведено таксуване за изпълняване на лицензи. "Така нарушенията при плащането на такси вече не се преследва от Наказателния кодекс, за разлика от облагането с данъци. Трябва да се изследва дали декриминализирането не са дали кураж на Комисията по хазарта превратно да тълкува закона", заяви финансовият министър.

Според него трябва да се обмисли дали облагането на хазарта трябва да продължи да е с такси, а не с корпоративен данък.

Facebook logo
Бъдете с нас и във