Параграф22 Daily

§22 Новини

Ушатия от наркогрупата на Кюфтето се размина с 1 г. затвор за кърваво меле

Осъденият през 2008 г. като част от наркогрупата на Петър Биберов-Кюфтето, Мартин Василев, по прякор Ушатия, се забърка в нови неприятности след излизането си от затвора. Бившият лейтенант на сочения за наследник на Димитър Желязков-Митьо Очите получи 1-годишна присъда за жесток побой в двора на ОУ „Антон Страшимиров“ в бургаския ж. к. „Славейков“ пред погледите на десетки свидетели, включително майки с деца. Случаят е от 5 май 2012 г., но Бургаският районен съд се произнася близо 4 години по-късно.

Според разказите на свидетели Ушатия минавал покрай двора на школото заедно с приятелката си, когато забелязал трениращия на лостовете Н. К. Двамата си разменили реплики от порядъка на „К‘во ме гледаш, бе?“, което било достатъчно за Василев да нахлуе в училището и без да се притеснява от множеството хора, да нападне с юмруци пострадалия. Приятелката на Ушатия едва успяла да озапти бившия лейтенант на Кюфтето, който разбил носа и главата на К. Първоначално пострадалият свидетелствал, че е пребит с метален бокс, което било потвърдено пред разследващите от 4 очевидци на инцидента. Пред съда обаче те се отричат от думите си, казвайки, че не са забелязали хладно оръжие в ръцете на Ушатия. Това се потвърждава и от извършената експертиза по делото.

Въпреки искането на прокуратурата за 6 години затвор, бургаските магистрати постановяват минимума – 1 година при първоначален строг режим за хулиганска проява, извършена в условията на опасен рецидив и отличаваща се с грубо нарушаване на обществения ред и явно неуважение към обществото. Те оправдават Ушатия по обвинението за средна телесна повреда, което не е повдигнато за разбитите нос и глава, а за счупен малък пръст на дланта. Според прокуратурата травмата довела до „трайно затруднение движението на дясната ръка за срок от 1 - 1,5 месеца, при обичаен ход на оздравителния процес“. Причината за решението е, че никои от разпитаните свидетели не могъл със сигурност да потвърди, че е видял Василев да удря жертвата си точно в ръката. Според експертизата възможно е той да се е самонаранил, докато се е защитавал от атаката на Ушатия. Недоказани остават и твърденията, че криминално проявеният бургазлия е заплашвал пострадалия.

Въпреки, че в случая става въпрос за опасен рецидив, бургаските магистрати не вземат предвид това като отегчаващо вината обстоятелство. Те се мотивират с твърдението, че жертвата е провокирала нападателя си, за когото „дългият престой в местата за изтърпяване на наказанието лишаване от свобода би оказал по-скоро отрицателно въздействие върху личността му, предвид младата възраст, отколкото да го поправи и превъзпита към спазване на законите занапред“.

Решението на Бургаския районен съд подлежи на обжалване в 15-дневен срок. Според юристи шансовете на Василев да се размине с административно наказание – глоба не са никак малки.

Ушатия нарушава закона точно две години, след като излиза от затвора. В края на 2008 г. той се споразумява с прокуратурата и получава само 2 години и 4 месеца за участие в престъпна група за разпространение на наркотици.

Мартин Василев е арестуван през януари 2008 г. заедно с Николай Димитров- Гнома и Пламен Кузев - Козела. Месец по-късно полицаите са задържали и Радослав Стойчев, Николай Михов – Спящия, Венцислав Петков – Чавката, Огнян Иванов – Огито, Леонард Шербински – Лео и Чавдар Кидеров. От тях са иззети 1,220 килограма амфетамини, три газови пистолета – единия от които пригоден за боен, бухалки и метални тръби. Те са сочени за част от групата на Петър Биберов – Кюфтето.

Facebook logo
Бъдете с нас и във