Параграф22 Daily

§22 Новини

Ушев от спецсъда даде 8 г. затвор за Десислава Иванчева вместо предишните 20

Апелативният спецсъд на втора инстанция осъди бившия кмет на "Младост" Десислава Иванчева на 8 години лишаване от свобода. Заместничката на Десислава Иванчева – Биляна Петрова получи 7 години затвор. Бившият районен кмет на Младост Петко Дюлгеров е осъден на 6 години затвор. Това реши Първи състав на Апелативния специализиран съд, председателстван от Георги Ушев.

На първа инстанция бившата кметица на столичния квартал „Младост” беше осъдена на 20 години затвор. Тя и заместничката й бяха признати за виновни, че са поискали подкуп от 187 500 евро. Тогава втората подсъдима - Биляна Петрова, получи 15 години лишаване от свобода, а посредникът в схемата Петко Дюлгеров - 12 години.

Прокуратурата обаче поиска по-тежки наказания за тримата. Защитата пък призова те да бъдат оправдани. Адвокатите твърдят, че в случая става дума за провокация към подкуп. 

Съдът наложи на Биляна Петрова и 12 000 лева глоба, а на Дюлгеров – 10 000 лева. Двамата също са лишени от право да заемат ръководни държавни или общински позиции, съответно за 9 и за 8 години.

От присъдата, която не е окончателна, се приспада и времето, през което подсъдимите са били в ареста – от задържането им на 17 април 2018 г. до 22 декември. След като през април м.г. тримата бяха осъдени на първа инстанция, те бяха отново задържани, но след месец пак бяха пуснати под домашен арест, като мярката им продължава повече от година и днес не беше изменена.

Днес апелативните съдии напомниха, че този престой също се приспада, като два дни домашен арест се равняват на един ден лишаване от свобода.

Facebook logo
Бъдете с нас и във