Параграф22 Weekly

§22 Новини

Условията за бежанците в България се подобряват

Условията в центровете, в които България настанява пристигналите в страната бежанци, са се подобрили, констатира Върховният комисариат на ООН за бежанците (ВКБООН) в актуализиран доклад за положението на бежанците и търсещите убежище в България.


Откроява се центърът в Харманли, където само преди четири месеца бежанците живееха в палатки. Днес те живеят в ремонтирани сгради, получават топла храна, имат отопление и достъп до здравеопазване, пише в доклада. Според документа, през последните три месеца българските власти и техните партньори са положили значителни усилия по отношение на условията за живот на търсещите убежище и системата за тях.


Притеснение обаче продължават да будят центровете във Враждебна и Военна рампа. Организацията е загрижена за хората със специфични нужди, пречките пред децата да учат и липсата на устойчива програма за интеграция, пише още в доклада.


ВКБООН повтаря и загрижеността си за мерките, взети от българските власти, за ограничаване на влизането на бежанци от Турция. Тези мерки доведоха до спад на броя на бежанците, пристигащи в страната и може би спират хора, които се нуждаят от международна защита, да влязат в България и да поискат убежище.


Освен това ВКБООН отменя частично призива си от януари за спиране връщането на хора, търсещи убежище, в страната, защото условията са се подобрили. Европейските страни трябва да връщат бежанците в първата страна на континента, в която те пристигат. Но през януари ООН призова европейските страни да прекратят връщанията към България заради "систематични пропуски в условията в приемните центрове и в процедурите за предоставяне на убежище", след като страната беше залята от бежанци от Сирия.


Организацията обаче продължава да вижда сериозни недостатъци в българската система за прием на бежанци, заради които е България може би не трябва да се прехвърлят определени групи или лица, по-точно такива със специфични нужди или уязвими хора.


Миналата година 7144 души са пристигнали в страната с искане за убежище. Това е много повече от средния годишен брой от 1000 души в последните десет години, сочат данните на ВКБООН. В момента в България има около 5500 бежанци, от които близо 2000 са от Афганистан, а повечето други са от Сирия.

Facebook logo
Бъдете с нас и във