Параграф22 Daily

§22 Новини

Условна присъда и глоба за общинарка, измамила стотици граждани

Три години лишаване от свобода с 5 годишен изпитателен срок и 1000 лева глоба е наказанието, което Варненският окръжен съд постанови по делото срещу бившата общинска служителка Корнелия Петкова, която - при условията на продължавано престъпление и като длъжностно лице, измамила повече от 300 физически и юридически лица и им причинила вреди на обща стойност 295 721 лева, съобщиха от пресцентъра на магистратурата.


Подсъдимата се възползва от възможността за съкратено съдебно следствие, призна своята вината, фактите и обстоятелствата, посочени в обвинителния акт.


Първата съдебна инстанция призна вината на бившия Старши и Главен инспектор в отдел "Събиране, обезпечаване, ревизии и контрол" при Община - Варна Корнелия Петкова за това, че от март 2007 г. до март 2010 г., като длъжностно лице, при условията на продължавано престъпление, за да набави имотна облага за себе си измамила повече от 300 физически и юридически лица, които са плащали дължимите местни данъци и такси. Законът определя причинените на гражданите и фирмите щети, които са близо 300 000 лева като вреда в особено големи размери. Съдът присъди на Петкова глоба в размер на 1000 лева и съдебни разноски за 1137 лв. Пресслужбата на съда припомня, че скандалът с общинската служителка и разследването на казуса започна през март 2010 година, когато в Дирекция "Местни данъци и такси" в Община Варна се получил сигнал от Началник отдел "Касови и безкасови приходи" , че е констатирано издължаване на суми по индивидуални партиди на данъчно задължени лица, без парите реално да са влезли в общинския бюджет.


Петкова, която тогава е работила в км. "Приморски" е обслужвала граждани и юридически лица, които са й предоставяли парите за дължимите от тях местни данъци и такси. В много от случаите тя приканвала граждани, които чакали на опашка пред гишетата да платят данъците си, да го направят при нея, за да спестят време. Срещу получените суми инспекторката издавала и подпечатвала документ за платени данъци. В компютърната система обаче отбелязвала, че парите са приведени по банков път. За това документно престъпление, извършено чрез намеса в компютърния продукт(програма) и то без знанието на компетентните специалисти, ВОС присъди на Корнелия Петкова наказание 1 година "лишаване от свобода" , като определи тя да изтърпи по-тежкото от двете наказания - 3 години "лишаване от свобода" , отложено с 5 годишен изпитателен срок. Разследването на крупната измама продължи близо 4 години заради огромния брой на пострадалите физически и юридически лица, като обвинителният акт влезе във ВОС през април тази година.


Присъдата на първата съдебна инстанция подлежи на въззивен контрол пред Апелативен съд Варна.

Facebook logo
Бъдете с нас и във