Параграф22 Daily

§22 Новини

Условна присъда за длъжностно присвояване на бюджетни средства

Съдът е признал за виновна Е.М. за извършено от нея длъжностно присвояване – престъпление по чл. 202, ал. 2, вр. ал. 1, вр. чл. 201 от НК. Подсъдимата е била предадена на съд с обвинителен акт на Районна прокуратура – Ихтиман за това, че в качеството си на старши счетоводител в Кметството в с. Живково присвоила чужди пари в общ размер на 27 278,95 лева, собственост на община Ихтиман.

Престъпните деяния били извършени от Е.М. в периода от 01.01.2012 г. до 31.12.2013 г. Присвояването ставало по няколко начина. В редица случаи служителката не осчетоводявала и не внасяла в касата паричните суми, изтеглени от бюджетната сметка на кметството. Приходни ордери тя попълвала само за част от тях, докато другите присвоявала. Така в периода 25.01.2012 г. – 31.12.2012 г., с 24 нареждания – разписки, били изтеглени общо 14 694,24 лева.

От тях подсъдимата осчетоводила и внесла в касата на Кметството с. Живково само 3732,48 лева. По подобна схема тя действала и през следващата 2013 г.

Присвояването било осъществявано от подсъдимата и чрез издаване на приходни касови ордери, осчетоводяване на разходни касови ордери и изплащане от касата на кметството без първични разходооправдателни документи. Освен това служителката извършвала без основание преводи от бюджетната сметка на Кметството по нейни лични банкови сметки с платежни нареждания. Счетоводителката извършила и няколко превода по своя дебитна карта на суми по трудово възнаграждение, в повече от начисленото по ведомости. За улесняване Е.М. няколкократно извършвала и друго престъпление – като длъжностно лице съставяла неистински официални документи. На платежни нареждания тя придавала вид, че представляват конкретно писмено изявление на кмета на селото с цел да бъдат използвани пред банковия клон.

За извършеното от подсъдимата М. престъпление съдът й е наложил наказание от три години „лишаване от свобода“, с изпитателен срок от пет години, и лишаване от право да упражнява отчетническа дейност за срок от една година.

Присъдата може да бъде обжалвана и протестирана в законоустановения срок пред Софийски окръжен съд.

Facebook logo
Бъдете с нас и във