Параграф22 Daily

§22 Новини

Условна присъда за измама със 7260 лв. по мним европроект за лозя

Осем месеца условна присъда получи от Великотърновския районен съд измамник, завлякъл четирима души със 7260 лева за фалшив европейски проект за лозови насаждения. М. Д. действал от октомври 2017 г. до 9 март 2018 г. във Велико Търново, София и с. Българене. С цел да набави за себе си имотна облага въвел и поддържал заблуждение у четири лица, че ще ги включи с притежаваните от тях земеделски земи в европейска програма, която финансира засаждане на лозови масиви, ще организира обработката на документи за кандидатстване и ще закупи лозички.

В действителност не е имало отворени мерки за кандидатстване, свързани със засаждане на лози, М. Д. не е бил регистриран като земеделски производител, и той, като физическо лице, или притежавано от него търговско дружество не е бил консултант или бенефициент по програми, финансирани от държавен фонд „Земеделие“. Вследствие на това пострадалите заплатили на М. Д. парични суми за обработка на документи и закупуване на лозички, като по този начин им била причинена имотна вреда общо в размер на 7260 лв.

За извършеното деяние М. Д. е осъден на осем месеца лишаване от свобода, чието изпълнение е отложено с тригодишен изпитателен срок. Присъдата на Районен съд – Велико Търново, подлежи на обжалване пред Окръжен съд – Велико Търново.

Facebook logo
Бъдете с нас и във