Параграф22 Daily

§22 Новини

Условна присъда за ломчанин, подал фалшив сигнал за бомба на Централна жп гара

Районен съд – Лом одобри споразумение, постигнато между Районна прокуратура – Лом и защитата на подсъдимия Г. П. И., за наказание 3 месеца „Лишаване от свобода“ условно за подаден от него фалшив сигнал за поставено взривно устройство на Централна жп гара – София.

През август 2020 г. 37-годишният Г. П. И. се прибрал в България от работа във Федерална Република Германия и поискал да види роденото му наскоро внуче в Лом. Поради проблеми с осигуряването на нормална семейна среда за отглеждане на детето обаче, то било поставено под грижите на социалните служби и дядото разбрал, че не може да го вземе в дома си. Недоволен от това и след сериозна злоупотреба с алкохол, Г. П. И. се обадил от мобилния си телефон на Единния европейски телефон за спешни и аварийни обаждания 112 и съобщил, че на Централна жп гара в столицата има поставена бомба.

Служители на МВР блокирали района на гарата и започнали претърсване на сградата и околностите й за взривно устройство. Започнало и издирване на подалия сигнал за подготвен терористичен акт и след няколко часа пазители на реда открили Г. П. И. и го задържали. При разпита му станало ясно, че сигналът за бомба е бил фалшив и срещу мъжа било образувано досъдебно производство за престъпление против реда и общественото спокойствие, което се наказва според закона с до 2 г. затвор.

Пред съда Г. П. И. - с начално образование - грамотен, безработен и осъждан, се призна за виновен и заяви, че доброволно подписва споразумение за 3 месеца „Лишаване от свобода“, отложени с 3 г. изпитателен срок. Веществените доказателства по делото - мобилен телефон марка „Хауей“ и СИМ карта се отнемат в полза на държавата.

Определението е окончателно и не подлежи на жалба и протест.

Facebook logo
Бъдете с нас и във