Параграф22 Weekly

§22 Новини

Условна присъда за прокурорски син, прегазил двама

Тригодишна условна присъда с 5 г. изпитателен срок постанови Софийският градски съд на прокурорския син Бисер Андреев (24 г.), прегазил двама пешеходци. Отнема му се е и шофьорската книжка за 3 години, предаде БНР.

На 5 август 2011 г. синът на прокурора от Софийска градска прокуратура Венцислав Андреев* прегази през нощта 39-годишната Паола Тодорова и приятеля й Николай Спасов (34 г.) на тротоара на столичния бул. "България" в района на площад "Ручей". Андреев се е опитал да помогне на пострадалите, отчете обвинителният акт. 


По време на делото стана ясно, че Андреев шофирал с БМВ в най-лявата лента. По това време на булеварда се движела още една кола – "Ауди", шофирано от Людмил Славов (23 г.), пише "Правен свят". Бисер Андреев тръгнал да се пристроява в дясна лента, тъй като искал да завива на дясно, но "Ауди"-то го блъснало отзад. БМВ-то се завъртяло на мокрия от дъжд асфалт и блъснало Паола и Николай на тротоара, които се прибирали от семеен рожден ден.


Двамата шофьори не са били пияни или под опиати. Обвинение бе повдигнато само на Андреев, който остава с мярка за неотклонение „подписка".


Присъдата подлежи на обжалване или протест в 15-дневен срок пред Софийския апелативен съд. Разследването бе поето от прокурори от Варна, за да се избегнат съмнения за пристрастност заради Венцислав Андреев, който по време на катастрофата бе прокурор в Софийска градска прокуратура. Тогавашният главен прокурор Борис Велчев заяви, че "не е естествено и не е нормално" процесът да се гледа в столицата, където работи бащата.


Процесът започна на 17 април миналата година, след като Софийският градски съд направи отвод на всички обвинители от градската прокуратура. Мотивът беше да се избегнат всякакви съмнения при процеса. Така главният прокурор Сотир Цацаров трябваше да разпореди командироването на наблюдаващ прокурор от друг съдебен район, който да се заеме със случая и делото да тръгне. СГС определи прокурор Моника Цветкова от Окръжната прокуратура в Перник да наблюдава делото. Година след старта на делото обаче тя си направи отвод, тъй като Венцислав Андреев участвал в конкурса за повишаване като прокурор в Софийска апелативна прокуратура (САП), а така тя щяла да бъде поставена в служебна зависимост.  Цветкова бе заместена от колегата си от Пазарджишката прокуратура Васил Малинов.

Facebook logo
Бъдете с нас и във