Параграф22 Daily

§22 Новини

Условни присъди, глоба 1500 лева и лишаване от права за бракониерство с незаконно оръжие

След внесен обвинителен акт от Районна прокуратура – Трявна, съдът призна двама мъже за виновни и ги осъди за бракониерски лов, при който убили сърна  с незаконно оръжие -  престъпление по чл.237, ал.1 във връзка с чл.20, ал.2 от НК и по чл.339, ал.1 във вр. с чл.20, ал.2 от НК.

За това деяние  Минко К. е осъден на  две години лишаване от свобода, като на основание чл. 66 ал 1 от НК изпълнението се отлага с изпитателен срок от три години. На Борис К е наложено административно наказание – глоба в размер на 1 500 лева.  Двамата бракониери  са лишени от право на лов за срок от две години.

Минко К. и Борис К. са признати за виновни  за това, че на  26 април 2015 г. в землището на с. Ножери, общ. Трявна, в съучастие убили без надлежно разрешение едър дивеч – женски екземпляр от вида „сърна”.

Митко  К.   е признат за виновен и по  повдигнато му обвинение, че по същото време и място държал огнестрелно оръжие – една пушка, калибър 7,62 х 39мм., с монтиран оптичен прицел и заглушител, без да имат за това надлежно разрешение.

Обвиняемите са братя и законни ловци, като имат разрешение за носене, съхранение и употреба на ловно оръжие. Независимо, че като законни ловци притежавали по няколко регистрирани ловни оръжия, те имали  и незаконна ловна  пушка - самоделна карабина Манлихер - калибър 7,62мм.  Двамата обвиняеми  използвали незаконното оръжие  при бракониерския лов. В края на април 2015 г. ловът бил забранен заради размножителния период на животните.  Поради постъпили  в РУ – МВР – Трявна сигнали за бракониерски лов  в землището на с. Ножери,  било разпоредено  да се извършват обходи проверки от полицейски патрулен в този район. На 26.04.2015год. около 01.36 часа полицейски екип при проверка  в района на с. Ножери, спрели лек автомобил, в който били двамата обвиняеми.  На задната седалка имало пушка – болтова карабина с монтиран заглушител и оптика на нея и боеприпаси, а в багажника полицаите открили убита сърна.

Присъдата подлежи на обжалване или протест пред Габровски окръжен съд.        

Facebook logo
Бъдете с нас и във